'Studeren kan altijd nog, eerst maar eens ontdekken wat ik wil en kan'

Uitstel sociaal leenstelsel beïnvloedt keuze voor een tussenjaar nauwelijks

De avonturiers onder de scholieren en studenten slaakten onlangs een diepe zucht van verlichting. Een tussenjaar nemen om te reizen of werken was weer een stuk aantrekkelijker toen minister Bussemaker van onderwijs bekendmaakte dat het sociaal leenstelsel wordt uitgesteld. Althans voor de bachelorfase. Studiefinanciering en een ov-studentenkaart: ook in 2014 hebben ze er recht op en is bijlenen geen noodzaak.

Katina Yiannakas wordt over drie weken achttien, maar al jaren weet de gymnasiaste dat ze er na haar eindexamens een jaar tussenuit wil. Reden genoeg, vindt Yiannakas. "School vergt veel van je. Vooral op mijn niveau. Direct studeren stel ik na al die drukte nog even uit. Ik wil werken, reizen, de wereld zien. Rijper worden door te ervaren."

Het nieuws over het sociaal leenstelsel deed haar toch even twijfelen over die lang geleden gemaakte beslissing. Schoolgenoten verklaarden de Nijmeegse zelfs voor gek. "Straks zit je opgezadeld met een schuld van 15.000 euro, riepen ze. Alsof ik zelf niet doorhad waar ik aan begon." Maar Yiannakas ging gedegen te werk en zette de voor- en nadelen van haar keuze op een rij. "Het enige voordeel van studeren was studiefinanciering. Nou daar doe ik het niet voor. Vooral niet nu ik weet dat ik me tijdens dit tussenjaar beter kan oriënteren op het kiezen van de juiste studie."

De oorspronkelijke plannen van Bussemaker weerhielden ook de 19-jarige Caroline Stronkhorst er niet van haar tussenjaar af te blazen. Eind augustus reist ze af naar Londen om daar te gaan werken als au pair. "Ik ben nog jong", schrijft de studente Communicatie- en Informatiewetenschappen in haar mail. "Studeren kan altijd nog. In Londen wil ik tijd voor mezelf nemen, ontdekken wat ik wil en kan. Nu heb ik daar geen idee van."

Toch zou de afschaffing van de basisbeurs roet in het eten hebben gegooid. Geen studiefinanciering betekent dat Stronkhorst moet aankloppen bij haar ouders. "Ik werk nu twintig tot dertig uur naast mijn studie om mijn kamer in Groningen en ook al het andere te bekostigen. Waar zou ik de tijd vandaan moeten halen om nog meer te werken als mijn stufi wegvalt?"

Voor de 17-jarige Noa de Zeeuw was het wegvallen van overheidsgeld wel reden om af te zien van een gap year. "Ik had het al helemaal uitgedacht. Zelfs mijn begrotingsplan lag al klaar. Maar als ik moet kiezen tussen een schuld van 10.000 euro of schuldvrij beginnen, dan weet ik het wel."

Het plan om Amerika en Zuidoost-Azië aan te doen, stelt de vwo'er daarom maar uit tot na haar studie. Het feit dat het leenstelsel een jaar later wordt ingevoerd, deed haar niet van gedachten veranderen.

Hoeveel jongeren zich hebben laten beïnvloeden door het uitstel van het sociaal leenstelsel, is volgens diverse 'tussenjaarorganisaties' niet helder. "Dat merken we pas na de eindexamenuitslag. Dan komt de grote bups aanmeldingen binnen van jongeren die willen dat we ze helpen bij het plannen van een reis", zegt Claartje van Wagenburg van Project Abroad. Coördinator Anke van Donkersgoed van het kersverse Breekjaar merkte na het nieuws van vrijdag een lichte stijging van geïnteresseerden, maar voor Jasminka Hoek van Extreme Gap liepen de zaken altijd al goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden