Studentenverenigingen niet op erfgoedlijst

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederlandse studentenverenigingen komen voorlopig niet op de lijst van cultureel erfgoed. Dat heeft Ineke Strouken, directeur van het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, vrijdag gezegd.

De aanleiding voor het uitstel is het geweldsincident bij de studentenvereniging Vindicat in Groningen. Daar werd een eerstejaars tijdens de introductieweek in augustus zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

"We hadden de hele procedure afgerond en zouden dit weekend tekenen. Maar dat doen we voorlopig niet", aldus directeur Strouken van het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Volgens haar gaat het om meer dan een incident. "Er komen nu ook dingen boven als seksisme en vernedering.''

Strouken doelt onder meer op het opduiken van een soort 'banga-lijst' bij Vindicat. Mannelijke leden zetten 22 medestudentes te kijk door de verspreiding van een boekje waarin foto's, telefoonnummers en studentenhuizen van de studentes staan. 'Voor het gemak zijn zij van een bindende rating voorzien', schreven de opstellers, variërend van één tot vier sterren. De schrijvers zijn inmiddels geschorst door de studentenvereniging.

Ook doken berichten op over een zwijgcontract bij hetzelfde Vindicat. Daarin beloven aspirant-leden hun mond te houden over alles wat er gebeurt tijdens de ontgroeningen. Wie toch uit de school klapt, moet een boete betalen van 25.000 euro.

Het kenniscentrum voor erfgoed van Strouken wil nu onder meer dat het opnemen van de studentenverenigingen op de lijst opnieuw door de toetsingscommissie wordt bekeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden