Studentenvakbond: In 2015 was al duidelijk dat er vreemde dingen gebeurden

Archieffoto: Studenten demonstreren tegen het leenstelsel. Beeld anp
Archieffoto: Studenten demonstreren tegen het leenstelsel.Beeld anp

Verbijsterd, is voorzitter Tariq Sewbaransingh van de Landelijke Studentenvakbond over de conclusie van de Algemene Rekenkamer dat universiteiten en hogescholen de afgelopen jaren niet genoeg geld hebben uitgegeven aan beter onderwijs.

Evi Guldemeester

“Dat dit heeft kunnen gebeuren”, reageert hij. “De inzet was groot: de basisbeurs is weg en de politieke belofte was dat de eerste studenten die zonder basisbeurs begonnen meteen al zouden kunnen profiteren van beter onderwijs. Nu moeten we vaststellen dat onduidelijk is of dat er van gekomen is.”

Verbaast dat jullie?

“Wat ons vooral verbaast, is dat dit drie jaar heeft voortgeduurd. We proberen al vanaf 2015 te achterhalen hoeveel hogescholen en universiteiten uitgeven vanwege de afschaffing van de basisbeurs.

“Toen al werd ons duidelijk dat er vreemde dingen gebeurden. We waarschuwden dat instellingen projecten aandroegen als voorinvestering die al lang in de planning stonden. Toch heeft niemand ingegrepen.”

De universiteiten en hogescholen zeggen dat er veel onduidelijkheid was over wat precies geldt als voorinvestering.

“Die onduidelijkheid hebben ze zelf laten bestaan. De universiteiten, hogescholen en de vier partijen die de basisbeurs afschaften (PvdA, VVD, D66 en GroenLinks red.) hebben geen duidelijke afspraken gemaakt. Ze hadden veel scherper moeten zijn.”

Wat betekent dit voor studenten?

“Wat wij frappant vinden is dat de studenten die in 2015, 2016 en 2017 zijn begonnen niet alleen de eersten zijn die geen basisbeurs krijgen, ze profiteren ook niet van de beloofde verbetering van onderwijskwaliteit. En het zijn ook de studenten die niet in aanmerking komen voor verlaging van het collegegeld. Die geldt pas vanaf 2018.”

En nu?

“Het belangrijkste is dat studenten de komende jaren kunnen meepraten en meebeslissen over wat er met het extra geld gebeurt dat het ministerie heeft. Ook dat kan nog beter, laat de Rekenkamer zien. Wij verwachten dat instellingen apart in hun begroting en jaarverslag gaan aangeven waar het geld aan is besteed. In de toekomst moeten we dat kunnen controleren.”

Twee voorbeelden van investeringen die de Algemene Rekenkamer niet goed vindt:

→ Een universiteit investeerde 800.000 euro in twee ICT-onderwijsprojecten. Een investering die door de medezeggenschapsraad van studenten en docenten werd goedgekeurd. Het systeem gaat dit jaar in gebruik. Dat is volgens de Algemene Rekenkamer te laat. Het had de studenten tussen 2015 en 2017 ten goede moeten komen.

→ Een andere universiteit investeerde zestien miljoen euro in kleinschalig, intensief onderwijs. Een project waarin studenten werken in kleinere groepen. De docent heeft daardoor meer tijd voor de individuele student. De Algemene Rekenkamer keurt dit af, omdat het geld afkomstig is uit de jaarlijkse Rijksbijdrage en niet zoals de bedoeling was uit de zogeheten voorinvesteringen.

De geanonimiseerde voorbeelden zijn afkomstig van de universiteitsvereniging VSNU.

Lees ook: Dubbel pech voor studenten: geen basisbeurs én geen beter onderwijs

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden