Studentenvakbond gispt Nestpick om huurdersbijdrage

Winnaar Studenten Ondernemersprijs beschuldigd van illegale praktijken

Dolblij was Fabian Dudek (22) toen hij vorige week de prestigieuze Studenten Ondernemersprijs won. Om criminele praktijken van huisjesmelkers tegen te gaan, bedacht hij Nestpick. Dat is een website die woningverhuurders in contact brengt met internationale studenten die een kamer zoeken. Niet alleen de jury vond het een prachtig idee, ook premier Rutte sprak een half jaar geleden zijn steun en bewondering uit. Studentenvakbond Akku maakte deze week abrupt een einde aan de feestvreugde. Nestpick laat studenten bemiddelingskosten betalen en dat mag helemaal niet.

De vakbond is verbijsterd over de prijsuitreiking aan Nestpick. Floor Albers van der Linden, voorzitster van Akku: "We roepen iedereen op die aan Nestpick of een andere huurmakelaar een vergoeding heeft betaald, dat kenbaar te maken via onze site. Wij zullen gedupeerden juridische bijstand geven bij het terugvorderen van bemiddelingskosten. Het is hypocriet dat het bedrijf nu zelf misbruik maakt van de zwakke positie van huurders. Van verhuurders mogen wel bemiddelingskosten worden gevraagd, omdat zij een sterkere positie hebben."

Dat de Studenten Ondernemersprijs mede mogelijk wordt gemaakt door het ministerie van economische zaken, maakt de zaak nog opvallender. Minister Opstelten (justitie) en minister Blok (wonen) werken aan een nieuwe wet. Die verbiedt huurders van zelfstandige woningen bemiddelingskosten te laten betalen.

De reactie van de vakbond hangt als een schaduw over het prijzenwinnende team van Nestpick. Dudek: "Ik wou dat Akku de tijd had genomen om goed naar onze filosofie te kijken. We vechten hetzelfde gevecht tegen criminele huurbazen. We willen juist een innovatief en transparant platform zijn. Binnenkort kunnen huurders beoordelingen over hun huurbazen achterlaten. Als ze slecht zijn behandeld, kunnen verhuurders geen woningen meer aanbieden via onze site. Bovendien zijn we van plan in de toekomst ook van verhuurders bemiddelingskosten te vragen, zodat het bedrag voor huurders naar beneden kan. Onze voorwaarden zijn opgesteld door advocaten, ik weet zeker dat we niets illegaals doen."

De Woonbond ontvangt vaak vragen over het wel of niet betalen van kosten door huurders. Woordvoerder Marcel Trip: "Wij vertellen huurders van zelfstandige woningen dat zij geen bemiddelingskosten moeten betalen. Volgens de wet mag je geen twee heren (opdrachtgevers) dienen. Bij Nestpick is de opdrachtgever duidelijk de verhuurder, die moet dus de bemiddelingskosten betalen. Juridisch is er veel onduidelijkheid over, daarom zijn de uitspraken van zaken die zijn voorgekomen wisselend."

Lennert Ouwerkerk, een van de juristen die meewerkten aan de voorwaarden van de website, is ervan overtuigd dat het bedrijf geen wetsovertredingen maakt. "Nestpick is geen tussenpersoon omdat het niet bemiddelt bij contact tussen verhuurder en huurder. Het biedt een platform, waar partijen elkaar kunnen vinden, meer niet. Er wordt geen overeenkomst tot stand gebracht. Zij dient dus geen twee heren. Bovendien betreft het bedrag aan Nestpick geen onredelijke en exorbitant hoge vergoeding, maar gemiddeld zo'n 270 euro. Denk aan het bezoeken van de locatie, het zelf maken van foto's om te voorkomen dat met groothoeklenzen een verkeerde voorstelling wordt gegeven en het leveren van garanties als het niet tot een huurovereenkomst komt."

Oud-journalist Ben Rogmans, jurylid van de Studenten Ondernemersprijs: "Het is gecheckt door juristen van ons en van Nestpick. De voorzitster van de studentenvakbond heeft geen rechten gestudeerd, en maakt storm in een glas water."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden