Studentenpastor brengt de kerk bij de sterke en de snob

Studentenpastores uit heel Europa zijn deze week bijeen in Zeist. Ze werken in verschillende landen, maar hebben veelal dezelfde ervaringen. „Wij zijn een beetje de anarchisten van de kerk.”

Tussen twee happen van zijn lunch fronst Markus Anker, een knappe, sportief ogende Zwitser van 36, zijn wenkbrauwen. Zojuist heeft hij gehoord dat in Nederlandse kerken academici een nog kleiner deel van de ’bevolking’ vormen dan in de maatschappij als geheel. „Dat is in Zwitserland wel anders”, zegt hij. „Je mag wel stellen dat bij ons de kerken behoorlijk intellectualistisch zijn. Elitair, ja.”

Anker is als Zwitsers-hervormd studentenpastor verbonden aan een business school van de universiteit van Sankt Gallen. Hij is een van de deelnemers aan de Europese conferentie van studentenpastores die deze week plaatsvindt in Zeist. Anker treft er zo’n vijftig collega’s van universiteiten en hogescholen uit verschillende landen, al schitteren pastores uit Zuid- en Oost-Europa door afwezigheid en zijn de protestanten ruim in de meerderheid.

Ook het gezelschap aan Ankers lunchtafel blijkt volledig protestant. Misschien is het daarom dat iedereen aan tafel knikt van herkenning als hij opsomt met wat voor vragen studenten zich tot hem wenden: studie en carrière, liefde en seksualiteit, en de relatie met hun ouders – dat zijn de kwesties die studenten bezighouden.

„Nee, dat zijn geen expliciet religieuze zaken”, zegt de Lutherse Katarina Egfors Hürnring (44) uit Malmö in Zweden. „Maar het zijn wel existentiële vragen.”

Waarmee ze, zegt de Brit Hugh Shilson-Thomas (42), bewust naar een vertegenwoordiger van de kerk komen. „Maar soms lijkt het wel of studenten in de pastor een substituut-ouder zien. Er kwam eens een jongen naar me toe die graag wilde praten over zijn relatieproblemen. Hij vroeg mij om raad, waarop ik hem schetste welke mogelijkheden hij volgens mij had. ’Ja’, zei hij toen, ’dat zei mijn eigen vader ook al’.”

De pastores benadrukken dat ze het belangrijk vinden dat ze weliswaar werken op de universiteit of hogeschool, maar in dienst zijn van de kerk, en omgekeerd. „We zijn een beetje de anarchisten van de kerk”, zegt Shilson-Thomas.

Leena Huovinen (43) uit Helsinki: „Studenten zien alleen al door onze aanwezigheid in dat het leven niet alléén draait om presteren.”

„In het bijbelverhaal liep Jezus een eind op met de Emmaüsgangers”, zegt Katarina Egfors Hürnring „Dat probeer ik in mijn werk ook te doen: een eindje op weg gaan met jonge mensen die zich volop aan het ontwikkelen zijn.”

Daarbij is de moeilijkheid soms, zegt Hugh Shilson-Thomas, dat voor zowel de kerk als de universiteit niet altijd duidelijk is wat de studentenpastores precies doen. En bij bezuinigingen zijn zij ook al snel de klos.

Markus Anker: „Ik krijg soms de vraag waarom de kerk zich bezighoudt met snobs als er ook armen zijn om te helpen. Jezus kwam toch ook op voor de zwakken? ’Ja’, zeg ik dan, ’maar er moeten ook sterken zijn om de zwakken naar hem toe te brengen’.”

Huovinen: „Ook met een hoge opleiding en goede baan kun je ziek worden, en maak je sterfgevallen mee. Ik hoop dat ik bij de studenten kan bereiken dat zij in zo’n situatie aan de kerk zullen terugdenken.”

Na de lunch spreken de predikanten buiten in de zon in groepjes verder over de lezingen die filosoof Ger Groot en historica Markha Valente ’s ochtends voor hen hielden.

Volgens Utrechter Tejo van der Meulen had Groot veel woorden nodig om te concluderen: ’realiteit is groter dan rationaliteit’.

De Arnhemse pastor Monique Maan herkende veel van wat Valente betoogde: dat Nederlanders zaken eerder pragmatisch dan principieel oplossen.

„Dat deed Jezus in feite ook”, zegt haar anglicaanse collega uit Londen. Waarna een derde inkopt: „Eigenlijk was Jezus een Nederlander”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden