Studentenkerk

Trouw trekt door Nederland en test 'tempels' van velerlei soort. Vandaag: Leidse Studenten Ekklesia

Het eerste wat opvalt
Waar zijn de studenten? Dit is toch een studentenekklesia? Er is hier geen brakke kerkganger te bekennen. En de dienst begint nog wel laat, pas om kwart voor twaalf. Oké, er zitten misschien een paar jonge mensen, maar die zijn uitgeslapen en lijken geen student meer. Verder zijn het toch vooral hoogopgeleide grijsharigen op de stoeltjes. Vast oud-studenten. Het late tijdstip waarop de dienst begint, is fijn. Een deel van het enorme gotische gebouw is afgeschermd met een nauwsluitend gordijn zodat het er behaaglijk is. Een weetje: in deze laat-middeleeuwse kerk bevindt zich het langste gotische transept, ofwel dwarsschip van Nederland. Die is maar liefst 65,70 meter lang.

Hoe is de sfeer?
Ontspannen. Warm. Gezellig bijna. Geen enkel chagrijnig gezicht op deze zondagmorgen. Misschien komt het door de dominee. Henk Schouten is een charmante, lichtverstrooide emeritus studentenpredikant om wie regelmatig wordt gegrinnikt. Hij vertelt aan het begin van de dienst dat een deel van de schola - het zangkoor - is uitgeleend aan de Amsterdamse Nieuwe Liefde van Huub Oosterhuis. En er is een dirigent die zich behendig en flink vaak omdraait om ook de kerkgangers te helpen bij het zingen. Ook wel eens fijn.

Muziek
Afgezien van het Onze Vader is de score Huub Oosterhuis-liederen 100 procent.

De preek
Predikant Henk Schouten heeft het deze zondag over leiderschap en liefde. Hij spreekt daarover vanuit christelijk-boeddhistisch perspectief met behulp van uiteraard de Bijbel en een boekje van de dalai lama. Aanvankelijk gaat het over Jezus en Petrus. "Wie een goede leider wil zijn, moet z'n volgelingen of medewerkers liefhebben en zorg voor ze dragen. Liefde betekent niet dat je iedereen even aardig vindt maar wel dat je iedereen accepteert. Liefde is niet zoetsappig." Dan over de boeddhistische leider. Volgens Schouten benadrukt de dalai lama dat je eerst goed leiding aan jezelf moet leren geven voordat je kunt managen. "Goed leiderschap begint met nederigheid. Het kunnen luisteren naar anderen en fouten kunnen toegeven. Een tweede eigenschap is vriendelijkheid. Een derde gelijkmoedigheid en de laatste eigenschap van goed leiderschap is volgens de dalai lama zelfvertrouwen. Maar dat moet niet ontaarden in hoogmoed." Volgens Schouten is leiderschap 'hot' momenteel. Maar, vraagt de predikant zich af, leren we ook bescheiden te zijn en een waardevolle visie te hebben? "Hebben onze topmanagers hun medewerkers wel lief? Wat zegt het dat een bankdirecteur met een dikke bonus vertrekt terwijl zijn bedrijf failliet gaat?" Schouten vindt dat de vraag die Jezus aan Petrus stelt ook aan managers gesteld moet worden: hebt u uw medewerkers echt lief?

Reden om niet te gaan
Is er eigenlijk niet. Tenzij u echt geen liefhebber bent van de liederen van Huub Oosterhuis. Het enige minpuntje: na de dienst moet er vijftig cent in een mandje voor de koffie en veertig cent voor thee. Beetje gek in een studentenkerk.

Reden om wel te gaan
De combinatie van de ontspannen sfeer, het zwierige koor, de bevlogen dirigent en het prachtige gotische kerkgebouw maakt deze studentenekklesia tot een aantrekkelijk religieus uitstapje.

Leidse Studenten Ekklesia Locatie: de Hooglandse Kerk Middelweg 2, Leiden Dienst: zondagmorgen 11:45

Jong en vrijzinnig
De Leidse Studenten Ekklesia is een jonge vrijzinnige vereniging voor mensen met verschillende levensbeschouwingen. De vereniging bestaat pas sinds juni 2011 en beschikt over een pastoraal team van zes mensen, onder wie een academiepredikant en twee studentenpastores. De studenten zelf zijn vooral actief door de week. Ze organiseren van alles. Van meditatie, avonden over Taizé, yoga, een gebarencafé, geloven voor dummies, tot kunstexposities en een cursus 'Leren kiezen'. Nieuwste aanwinst is een eetcafé waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden