Studentencorps Vindicat schorst makers 'bangalijst'

Eerstejaars studenten op de trappen van het Academiegebouw in Groningen. Beeld Archieffoto ANP
Eerstejaars studenten op de trappen van het Academiegebouw in Groningen.Beeld Archieffoto ANP

Het Groningse studentencorps Vindicat schorst dertien leden die een lijst publiceerden met de persoonlijke gegevens van 22 vrouwelijke leden.

Joost Morel

Wat moeten de jongemannen van het Groningse studentencorps Vindicat een lol hebben gehad bij het maken van 'De Oprechte Almanak 2016'. Het boekwerkje, bedoeld om onder de mannelijke leden van de vereniging te verspreiden, bestaat uit foto's, telefoonnummers en studentenhuizen van 22 studentes. 'Voor het gemak zijn zij van een bindende rating voorzien', schrijven de opstellers, variërend van één tot vier sterren. De lijst, die veel wegheeft van een zogenoemde en beruchte bangalijst (banga is straattaal voor slet), is door onbekenden op internet gezet.

Het Groningse stadsblog Sikkom kreeg donderdag een link naar het document opgestuurd. 'Anonieme tip in de inbox', meldde een blogger: "Dit schijnt van Vindicat te zijn, hoe zij hun vrouwelijke leden behandelen." De tip verwijst naar een pdf-bestand op internet van De Oprechte Almanak 2016. Op de tweede pagina van de lijst volgt de omschrijving: "Heren, voor jullie ligt de derde editie van de Oprechte Almanak. Na het bedroevende jaar 2015, met welgeteld twee geile wijven, heeft de redactie besloten om dit jaar wél een Oprechte Almanak te maken. Jaar 2016 siert zich namelijk door haar grote aantal hete herten. Maar na veel discussies op de redactie hebben wij een uiteindelijke selectie van de 22 mooiste mokkels gemaakt."

De makers sporen lezers in de laatste zin nog eens aan de meiden het bed in te krijgen. Iedere studente heeft vervolgens haar eigen pagina, vergezeld van streepjeslijnen om aantekeningen te maken en een vakje om af te kunnen vinken.

Nieuwe telefoonnummers
Fleur Ponne, de abactis van Vindicat (een soort secretaris), noemt de lijst 'vreselijk'. "We zijn er natuurlijk heel erg van geschrokken. Dit willen we absoluut niet zien." Het bestuur van de studentenvereniging heeft inmiddels achterhaald wie de makers zijn. Een groep van dertien mannelijke leden is vanavond meteen geschorst. "Ik wil benadrukken dat deze actie haaks staat op de normen en waarden van Vindicat en hoe wij onze vrouwelijke leden zien", zegt Stijn Derksen, rector van Vindicat.

Hoewel er in het document staat dat het de derde editie is, zegt Ponne er nog nooit een te hebben gezien. "Het bestuur en de almanakcommissie wisten van niets. Dit gaat volledig achter onze rug om."

De betrokken eerstejaars studentes willen zoveel mogelijk met rust gelaten worden en niet met de media praten. Ponne: "Ze waren vandaag allemaal bij ons en krijgen de hele tijd rare belletjes. Wij proberen hun privacy te beschermen en de schade te beperken. We hopen dat het document niet verder wordt verspreid." De vrouwen hebben intussen een nieuw telefoonnummer gekregen. De kosten daarvan worden op de geschorste leden verhaald.

Geen zaak van universiteit of politie
Een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen laat weten dat het een zaak is van de vereniging en dat de universiteit zich er niet mee bemoeit. Eind 2015 nam de Vrije Universiteit in Amsterdam wel actief maatregelen en riep slachtoffers op aangifte te doen, toen er een dergelijke lijst van studentes geneeskunde circuleerde.

Op hun website noemen de Groningse Jonge Socialisten, de jongerenorganisatie van de PvdA, het document 'verwerpelijk en uiterst onsmakelijk'. "Het is misselijkmakend seksisme van de hoogste gradatie en iets dat op geen enkele manier thuishoort in het Groningse studentenleven, laat staan op ­internet", stelt voorzitter Rico Tjepkema. Hoewel twee agenten contact hebben met Vindicat, noemt de politie het voorlopig een interne aangelegenheid van de studentenvereniging. Tot een van de studentes aangifte doet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden