Studentenbrood uit de Balkan

Benodigdheden:
Bakmateriaal: beboterde en met bloem bestoven cakevorm met anti-aanbaklaag, inhoud 1¿ l, aluminiumfolie. Beslag: 150 g tarwebloem, patent; ¿ theelepel bakpoeder; 50 g gehakte walnoten; 50 g rozijnen, gewassen en goed afgedroogd; 25 g gehakte amandelen; 25 g kleingesneden, gedroogde vijgen; 25 g kleingesneden gekonfijte sinaasappelschil (oranjesnippers); geraspte schil van 1/2 goed geboende citroen; 2,5 dl eiwit (van 6 à 7 eieren)*; snuf zout; 175 g suiker; 125 g gesmolten en weer afgekoelde boter

We staan in een zonnige tuin aan zo'n hoog receptietafeltje en kouten gezellige receptiepraat. Ik snij dan graag het onderwerp eten aan en dat blijken anderen voor de afwisseling best interessant te vinden, vooral buitenlanders dan, want bij Nederlanders gaan de ogen in zo'n geval al gauw op glazig, is mijn ervaring. De Bosniër in het gezelschap probeert mij en de anderen ervan te overtuigen dat het meeste gebak in voormalig Joegoslavië geïnspireerd was op Bosnische vondsten. Ook bijvoorbeeld de 'Witte cake', ooit gezien als Sloveens? Dat weten we niet. Er is veel over Bosnië geschreven, maar weinig over de eetcultuur. Karmela Kis (Bosnische) noemt het niet in 'Cooking in Croatia and Bosnia' (2005). Nu spreekt vanzelf dat alleen een vaak bakkend land op het idee zou komen overgebleven eiwit in een cake te gebruiken. Niet voor niets hebben ze in Hongarije iets wat erop lijkt. Daar heet het Diák kenyér, studentenbrood, vermoedelijk omdat er studentenhaver in zit.

Oven voorverwamen op 175¿C

Bloem en bakpoeder zeven in een kom. Mengen met noten, vruchten en schilletjes.

In een tweede flinke kom eiwit en zout stijfkloppen met een mixer. Nog stijver en glanzend kloppen terwijl u bij beetjes de suiker erin strooit. Vervolgens met een grote gladde lepel de gemengde bloem luchtig daardoorheen scheppen, afgewisseld met een scheutje lauwe boterjus.

Dit beslag overbrengen in de vorm en 1 uur op de onderste richel van de voorverwarmde oven bakken.

De cake 5 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan. De vorm dan met een stukje aluminiumfolie bedekken en pas als hij lauw is keren en helemaal verpakken in alufolie.

De volgende dag pas aansnijden.

* Overgehouden verse eiwittten kunt u evenals dooiers in een afgesloten potje zeker een week in de koelkast bewaren. Nooit rauw verwerken vanwege de kans op salmonella.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden