Studenten willen geld van InHolland

'Studie werd verzwaard en begeleiding was slecht, daarom zijn diploma's niet gehaald'

Het is de schuld van hun school dat het niet lukte om af te studeren, daarom willen ze nu naar de rechter. Tien studenten en ex-studenten van de opleiding media & entertainmentmanagement van Hogeschool InHolland verwijten de school gebrekkige begeleiding en eisen schadevergoeding.

In 2010 bleek dat InHolland veel te makkelijk diploma's had verstrekt. Het bestuur werd ontslagen, de school werd onder verscherpt toezicht geplaatst en de opleidingseisen werden opgeschroefd. Te hoog opgeschroefd, menen de studenten nu. Was het de eerste jaren eigenlijk te makkelijk om studiepunten halen, het laatste jaar was opeens behoorlijk zwaar geworden.

Zo zwaar, dat enkele tientallen er wanhopig de brui aan gaven, vertelt vicevoorzitter Eduard Schmidt van studentenvakbond LSVb. Hij kreeg meer dan honderd klachten binnen. Van studenten die zonder diploma zitten, maar mét een fikse studieschuld. De LSVb noemt het logisch en terecht dat de opleidingseisen destijds werden aangescherpt. "Maar dan moet je studenten die het opeens moeilijker krijgen wel fatsoenlijk begeleiden."

"Het zijn studenten die de eindstreep zouden hebben gehaald, maar die door de slechte begeleiding zo gefrustreerd en wanhopig werden dat ze ermee zijn gestopt." Het Haagse advocatenkantoor Dijkgraaf zoekt nu uit of het een collectieve rechtszaak kan aanspannen.

Doekle Terpstra, bestuursvoorzitter van InHolland, erkent de zorgplicht die InHolland voor studenten heeft. Meteen toen de opleidingseisen werden aangescherpt, is een speciale regeling getroffen voor de studenten die tussen wal (de te simpele eerste paar jaar) en schip (het verzwaarde vervolg) dreigden te belanden.

"Er is extra begeleiding voor deze groep ingesteld. Ook is voor hen die zich alsnog benadeeld zouden voelen een fonds opgezet waar ze aanspraak op konden maken. Dat gebeurde nota bene in overleg met studentenorganisaties LSVb en ISO, we hebben hierover gezamenlijk de studenten geïnformeerd."

Het verwijt dat de hogeschool die zorgplicht niet zou nakomen, verbaast Terpstra dus. "Nergens worden studenten zo intensief begeleid als deze groep aan onze hogeschool. Want ze hebben alle recht op begeleiding. Alleen heeft niemand automatisch recht op een diploma."

"Dan verschilt hun definitie van begeleiding van de onze", reageert de LSVb weer. "Voorbeeld: een scriptiebegeleider zei een student dat paragraaf 1, 2 en 3 niet goed waren. De tweede begeleider zei precies het tegenovergestelde. Een student klaagde dat hij zeven verschillende afstudeerbegeleiders had. Dat maakt afstuderen er niet makkelijker op."

Hoort deze groep wel op het hbo thuis als ze dat niveau blijkbaar toch niet aankunnen? Schmidt: "Studenten die zover zijn gekomen, moet je ook de laatste hobbel over helpen."

'Er werden dingen gevraagd die me nooit geleerd zijn'
Femke van der Feen (23) is één van de studenten die een advocaat heeft aangeschreven om compensatie te eisen.

"De eerste jaren dacht ik, 'als dit hbo is, had ik beter een universitaire opleiding kunnen doen', zo makkelijk ging het. Maar toen ik twee jaar geleden moest afstuderen, werden er dingen gevraagd die me nooit geleerd zijn. Een theoretisch kader? Geen idee.

Van begeleiding was geen sprake. Mijn eerste scriptiebegeleider was na drie weken ziek en bleef onbereikbaar. Het duurde vijf weken voor ik een nieuwe kreeg. Die zei me dat-en-dat te verbeteren, dan zou het goedkomen. De scriptie werd vervolgens alsnog afgekeurd, op de punten die ik juist had verbeterd. Bij de derde poging hoorde ik pas na zeven weken de reden: spelfouten. Je mocht er maximaal tien maken, op zestigduizend woorden.

Na drie afkeuringen mag je het pas een jaar later weer proberen. Ik ben nu hard bezig. Maar ik krijg nul begeleiding. Ik betaal al twee jaar voor niks, daarom vind ik dat ik compensatie verdien. Tentamens heb ik altijd met hoge cijfers gehaald: ik weet dat ik hbo-waardig ben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden