Update

Studenten verlaten het Maagdenhuis, maar de UvA gelooft dat nog niet

Beeld anp

De protesterende studenten in het Maagdenhuis in Amsterdam zeggen maandag te vertrekken. De UvA weet niet meer of ze dat nu moet geloven of niet, en zet het kort geding, dat voor morgen gepland stond, gewoon door.

Dit weekend vindt een afsluitende manifestatie in het Maagdenhuis plaats, onder de naam Festival der Wetenschappen. Een woordvoerder van actiegroep De Nieuwe Universiteit zegt dat het de bedoeling is dat alle studenten maandag hun biezen pakken.

De afgelopen dagen was er al een paar keer onduidelijkheid over of de studenten wel of niet zouden vertrekken. Na overleg met de studenten meldde de UvA op woensdagochtend dat de bezetters op zondagavond uit het Maagdenhuis zouden vertrekken. De studenten ontkenden dat later en kondigden juist hardere acties aan.

Vertrouwensbreuk
Het universiteitsbestuur sprak toen van een 'definitieve vertrouwensbreuk', en kondigde aan naar de rechter te stappen om de ontruiming af te dwingen. Kennelijk heeft dat dreigement effect gesorteerd.

De UvA zet het kort geding over de ontruiming van het Maagdenhuis overigens gewoon door. De toezegging dat de bezetters het pand aan het Spui maandag verlaten, is volgens het bestuur nog geen garantie dat iedereen hier gevolg aan zal geven. "Wij weten niet zeker wie er nu spreekt, of dit voor iedereen geldt en wie er precies in het Maagdenhuis verblijven. Vandaar dat wij ervoor kiezen het kort geding toch door te laten gaan", meldt het universiteitsbestuur op de website. "De constructieve gesprekken over hervormingen met studenten en medewerkers en het werk aan het instellen van de commissies door actiegroepen, medezeggenschap, vakbonden en anderen staan hier los van en gaan door."

De studentenacties aan de UvA begonnen in februari, en richtten zich tegen het rendementsdenken en het gebrek aan democratie op de universiteiten. De protesten inspireerden ook studenten in andere steden.

De afgelopen weken leek de klad een beetje in de acties te komen. Het spontane studentenprotest werd geleidelijk aan overgenomen door radicale beroepsactivisten, die helemaal niet studeerden, zo klaagde onder andere de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

'Maagdenhuisbezetters, het speelkwartier is over', schreven CDA-kamerlid Michel Rog en zijn VVD-collega Pieter Duisenberg vanochtend nog in een opiniestuk in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden