Studenten, verlaat het Maagdenhuis!
Het Maagdenhuis lijkt, ingegeven door nostalgische gevoelens, dé plek voor studenten om op drammerige wijze onvrede te uiten. Meer democratie is het doel van de zogenoemde 'competente rebellen'. En studenten en medewerkers moeten inderdaad inspraak hebben in beleid. Maar gekozen rectoren en studenten in bestuurscolleges gaan ons te ver.
De belangen van studenten zijn slechts tijdelijk: studenten hebben tussen de vier en zes jaar met een universiteit te maken. Studeren moet in die tijd onze voornaamste bezigheid zijn. Besturen moet worden overgelaten aan professionals. Die gaan over de lange termijn; zij geven opleidingen vorm en stellen personeel aan.
De kritiek van veel studenten is gericht op het rendementsdenken. Maar universiteiten moeten in dienst staan van de samenleving, niet andersom. En universiteiten hebben zich te houden aan de budgetten die de samenleving beschikbaar stelt. Dan kunnen nu eenmaal niet alle kleine talen, zoals Deens of Hebreeuws, aan meer dan één universiteit in stand worden gehouden.
Ook lijken de protesterende studenten zich niet te realiseren dat meer democratie ook meer tijd en geld kost, die dan niet aan onderwijs kunnen worden besteed.
Hoe langer studenten het Maagdenhuis bezet houden, hoe onoverzichtelijker het protest. Op stel en sprong worden spandoeken gemaakt, manifesten opgesteld en bijeenkomsten georganiseerd. Deze haast is volkomen ongewenst. Universiteiten zijn complexe instituten waar de bestuurs- en medezeggenschapsstructuren zorgvuldig moeten worden geanalyseerd. De acties in verschillende steden zijn losse flodders waarbij universiteitsbestuurders worden gedemoniseerd. Studenten zouden hun wensen beter fatsoenlijk kenbaar kunnen maken bij politici. Uiteindelijk gaat de politiek over financiering en (mede)zeggenschap.
Het is te hopen dat de protesterende studenten het Maagdenhuis snel verlaten en hun eisende toon inruilen voor een vruchtbare dialoog met bestuurders en politici. Door de bezetting voort te zetten wordt er nog meer wantrouwen jegens goedwillende bestuurders gekweekt, met als gevolg dat de relatie tussen studenten en bestuurders extra verstoord raakt.
Aan onze mede-studenten: ga de dialoog aan, maar vermoei onze bestuurders niet met slecht en haastig georganiseerde bijeenkomsten.
undefined