Studenten vallen Maagdenhuis binnen na protestmars

Studenten, docenten en sympathisanten tijdens de protestmars in Amsterdam. Beeld anp
Studenten, docenten en sympathisanten tijdens de protestmars in Amsterdam.Beeld anp

Tientallen demonstranten zijn het Maagdenhuis in Amsterdam binnengevallen na een protestmars tegen het beleid van de UvA. De deur werd ingetrapt door boze studenten die het aftreden van het bestuur van de universiteit eisen. Onder luid gejuich en gejoel stroomden de studenten het pand binnen.

Het bestuur van de UvA heeft aangifte gedaan tegen de studenten die het Maagdenhuis hebben bezet. Voorzitter Louise Gunning van het college van bestuur is naar het gebouw gekomen en riep de studenten op om naar huis te gaan. "Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom", aldus Gunning. "Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand."

De inval volgde op een protestmars langs verschillende locaties van de UvA waarin honderden studenten, docenten en sympathisanten meeliepen. De demonstranten willen meer democratie en transparantie in het hoger onderwijs. De mars begon woensdagavond rond 17.00 uur voor de deur van het Bungehuis en eindigde via een omweg bij het Maagdenhuis, waar het bestuur van de universiteit zit.

Actievoerders droegen borden met leuzen als 'Weg met het CVB. Alle macht aan studenten en docenten', 'Kleine groep hè Louise?!', 'Weg uit ons Maagdenhuis' en 'Meer inspraak, meer democratie'. Onderweg werd er gezongen, getoeterd, getrommeld en gescandeerd.

"De steun voor onze ideeën is breder dan de Spuistraat, breder dan Amsterdam, maar leeft in heel Nederland", riep Noeri van den Berg, voorzitter van de ASVA studentenunie onder luid gejuich. Hij schat dat er ruim duizend mensen meededen met de mars om hun steun te betuigen aan de roep om meer democratie in het hoger onderwijs.

null Beeld anp
Beeld anp

Het protest werd gesteund door meer dan vijftien studentenorganisaties en jongerenafdelingen van politieke partijen. Bij het Maagdenhuis herhaalden woordvoerders van de Jonge Socialisten, de SP, GroenLinks, De Nieuwe Universiteit en een van de gearresteerde Bungehuisbezetters hun eisen voor meer inspraak, transparantie en democratie in het hoger onderwijs.

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk vroeg vanaf de stoep van het Maagdenhuis om een applaus voor de bezetters van het Bungehuis. Hij riep op tot een referendum onder UvA-studenten en medewerkers rond de vraag of het huidige bestuur van de universiteit kan aanblijven. "Aftreden!", riepen de demonstranten daarop massaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden