Studenten TU Delft naar Nepal voor hulp bij wederopbouw

RUTH VAN DER KOLK

Het door aardbevingen getroffen Nepal krijgt bij het bouwen van aardbevingsbestendige huizen hulp van studenten van de Technische Universiteit Delft. Masterstudent Allard de Stoppelaar (25) vliegt volgende week met vier medestudenten naar Kathmandu voor een 'verkenningsmissie'. De Stoppelaar kent het land goed: zijn vader is de consul-generaal voor Nepal in Nederland.

Krijgt Nepal niet al heel veel hulp?

"Ja. Maar bouwbedrijven en organisaties bouwen vaak huisjes van plastic en golfplaten, omdat het snel en goedkoop is. Maar die huizen gaan niet lang mee. Wij willen een langetermijnoplossing bieden: aardbevingsbestendige huizen die een volgende ramp overleven. Tijdens twee maanden onderzoek brengen we de mogelijkheden voor het bouwen van stevige huizen in kaart. We kijken naar de infrastructuur, cultuur en lokale bouwmaterialen. Kathmandu krijgt al veel hulp. Daarom richten wij ons op dorpjes rondom de vallei."

Hoe kunnen jullie als studenten verschil maken?

"Jonge mensen kijken met een frisse blik. Iedere student in ons team heeft een eigen specialisatie: constructief ontwerp, architectuur, civiele techniek of bouwtechnologie. We hebben veel ideeën. Sommige bouwbedrijven houden geen rekening met de cultuur, terwijl wij het belangrijk vinden om westerse en Nepalese technieken samen te voegen, zodat het niet af doet aan de cultuur daar."

Hoe zien die huizen eruit?

"Je kunt denken aan woningen gemaakt van lokale materialen als bamboe, rotssteen en rivierklei. Die worden gecombineerd met westerse materialen als cement, beton en goede funderingen. Een huis van plastic en metaal past niet in zo'n Aziatische omgeving. Zo ziet het er Nepalees uit, maar heeft het wel een stevige basis."

Bieden jullie structurele hulp?

"Als wij terugkomen gaan andere studententeams van de TU in Nepal verder met het onderzoek. Sinds de aardbevingsproblematiek in Groningen verdiepen studenten van de TU zich steeds meer in aardbevingsbestendige technieken. We hebben een crowdfundingsactie opgezet om geld in te zamelen, zodat we door kunnen met het project. Uiteindelijk hopen we dat er aardbevingsbestendige huizen worden gebouwd op grond van ons advies."

Kan Nepal iets leren van Groningen?

"De aardbevingen bij Groningen zijn anders, dus de oplossingen zijn niet te vergelijken. Wij hebben alleen ervaring met aardbevingsbestendige technieken in Groningen. Dus het wordt een uitdaging. Gelukkig krijgen we begeleiding van de TU.

"Wij willen zelf ook iets leren van Nepalezen. We willen de cultuur leren kennen, en hun bouwtechnieken. Het is goed om ons eerst in hun cultuur te verdiepen, voordat wij met onze westerse blik plannen maken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden