Studenten sturen mini-satelliet met succes de lucht in

Drie jaar inspanning werd gisteren beloond, toen de eerste Nederlandse studenten-

De lancering van de studentensatelliet Delfi-C³ vanaf de Indiase basis Sriharikota is succesvol verlopen. Studenten van de Technische Universiteit Delft en een aantal hogescholen hebben de nano-satelliet, met 34 centimeter niet veel groter dan een melkpak, ontwikkeld. Het is de eerste studentensatelliet van Nederlandse makelij.

In Delft is een controlecentrum opgericht om de informatie van de satelliet te ontvangen. Daar beschikken de studenten over apparatuur om de data te ontcijferen. De lancering vond plaats in India, aangezien Delfi-C³ met acht andere kleine satellieten meereist met een grote Indiase satelliet. Het idee is dat kleine satellieten samen goedkoper en beter functioneren dan één grote satelliet. Tot ieders opluchting kwam rond half tien gisterochtend het eerste geluidssignaal binnen. „Dat signaal moeten we nu decoderen”, zegt Rob Hamann, projectleider van Delfi-C³ en docent Space Systems Engineering aan de TU Delft.

Het ontwikkelen van de Delfi-C³ kostte 200.000 euro en de lancering nog eens 200.000 euro extra. Omdat de TU dat niet alleen kon betalen, hielpen onder anderen Dutch Space, TNO Industrie en Techniek en MicroNed met de financiering en stelden hun onderzoeksfaciliteiten beschikbaar. Bedrijven werkten graag mee aan het project, omdat de zonnepanelen en -sensoren die zij ontwikkelden met de Delfi-C³ nu in de ruimte getest worden. Hamann: „We winnen informatie over de prestaties van de apparatuur, het energieverbruik en het dataverkeer tussen de satelliet en de computers op aarde.” Volgens Hamann test de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bijna nooit technologie van bedrijven.

Het bedrijfsleven lonkt naar de makers van de Delfi-C³. Banen in de ruimtevaart liggen niet voor het oprapen. „Bij ESA is het onmogelijk een baan te krijgen, aangezien de Nederlandse financiële bijdrage aan ESA erg laag is”, zegt Hamann. „Ook bij het Amerikaanse NASA komen studenten moeilijk binnen. Dus komen ze in een andere sector terecht.”

De lancering van de Delfi-C³ werd vaak uitgesteld, omdat andere projecten en het Indiase lanceerschema vertraging opliepen. De groep satellieten bevindt zich nu op een hoogte van 630 kilometer en cirkelt met een snelheid van 7,5 kilometer per seconde in een baan om de aarde. Over ongeveer twintig jaar zal Delfi-C³ langzaam de dampkring in worden getrokken en verbranden. De volgende satelliet, genaamd Delfi-n3XT, staat al gepland voor lancering in 2011.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden