Studenten mogen per vak gaan afrekenen
Duizend Amsterdamse studenten kunnen volgend jaar per vak gaan afrekenen, in plaats van dat ze voor het hele jaar collegegeld betalen. Minister Bussemaker (onderwijs, PvdA) heeft gisteren de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam toestemming gegeven voor deze proef met flexibel studeren.
Van het afrekenen per gevolgd vak gaan vermoedelijk vooral studenten profiteren die iets substantieels naast hun studie doen. Werken, een bestuursfunctie bij een studenten- of studievereniging, stage of mantelzorg voor een partner of familielid. Zij kunnen niet altijd het hele programma volgen, maar betalen nu wel de volle mep collegegeld.
Het plan komt uit de koker van de coalitiepartijen VVD en PvdA. Net als studentenvakbond LSVB willen ze af van het 'dwangbuisstuderen'. Meer mogelijkheden om gedeeltelijk collegegeld te betalen, moet het onderwijssysteem 'toekomstbestendig' maken.
In de Tweede Kamer kregen ze gisteren kritiek van de oppositie, met name van SP, CDA, D66 en SGP. Die partijen spreken van een supermarktmodel, waarin studenten naar believen kunnen shoppen in de vakken die ze leuk vinden. Ook in de onderwijswereld wordt gevreesd dat de samenhang in het programma zoek raakt als studenten slechts een deel van de vakken volgen. De universiteiten zien wel voordelen, maar hun vereniging, de VSNU, zegt anderzijds bang te zijn dat het flexibel studeren een vluchtroute wordt voor studenten die een jaartje rustig aan willen doen.
De oppositie in de Tweede Kamer wijst op de risico's van een andere manier van financieren. 'Dit is het summum van rendementsdenken', vindt D66. Bij de bezetting dit voorjaar van het Maagdenhuis in Amsterdam, was juist dat rendementsdenken mikpunt van kritiek. Universiteiten zouden veel te veel gericht zijn op de kille cijfers, te weinig op de academische vorming.
VVD en PvdA denken aan te sluiten bij die geest die rondwaart, en bij de wens van studenten om te kunnen variëren in het programma. Niet het financieringsmodel moet het uitgangspunt zijn, vinden zij, maar keuzevrijheid en de ontwikkeling van de student.
undefined