Studenten massaal opgebrand? Dat valt reuze mee

Een studente op het Domplein in Utrecht. Beeld ANP
Een studente op het Domplein in Utrecht.Beeld ANP

Plak studenten niet zo makkelijk het label burn-out of depressie op, zegt Jeanette van Rees van het Nederlands Instituut van Psychologen. Onzekerheid hoort bij hun leeftijd, het is geen psychisch probleem.

Uit recent onderzoek zou blijken dat de helft van de studenten in Zwolle kampt met psychische problemen. Ook zou een fors deel opgebrand zijn.

“We moeten de term burn-out uit de hyperige sfeer halen. Wat ik mis in veel onderzoeken en berichten in de media is de levensfase waarin studenten zich bevinden. De leeftijd tussen de 18 en 25 jaar, de jongvolwassenheid, is een turbulente levensfase waarin jongeren met tal van nieuwe dingen te maken krijgen. Studenten maken zich los van het gezin van herkomst en vinden hun eigen weg. Vragen als wie ben ik? en wat kan ik? spelen een grote rol. Het is heel normaal dat je dan hobbels op je weg vindt. Voor het eerst is er niemand meer die ze voor je uit de weg ruimt.”

Dat neemt niet weg dat veel studenten zeggen zich opgebrand te voelen. Klopt dat dan niet?

“Als iemand je vraagt of je je weleens gestrest voelt, dan zeg je natuurlijk ja. Maar er zit nogal wat tussen de klinische diagnose burn-out en een dip. Wat ik vaak mis, ook in onderzoeken, is een duidelijk begrip van termen als burn-out, somberheid, depressie en stress. Ze worden vaak door elkaar gebruikt. Stress kan gezond zijn, het kan je net iets verder brengen. Heel normaal op een hogeschool of universiteit. Bij te veel stress kun je overspannen raken. Een burn-out gaat nog verder. Dan zit je alleen nog maar huilend op de bank. Zo’n diagnose wordt pas gesteld als je een jaar overspannen bent.”

Staat de student van nu dan niet onder druk?

“Dat denk ik wel. Ik ben zelf ook studentenpsycholoog en merk dat studenten meer dan vroeger het maximale uit hun leven willen halen en dat ze vaak kampen met hoge eisen en perfectionisme. De huidige generatie studenten voelt meer stress, maar waardoor dat komt weten we niet precies. Misschien zijn het sociale media, misschien is het de levensfase, misschien heeft het te maken met zaken als het bindend studieadvies.”

Hoe verklaart u dat meer studenten naar een psycholoog stappen?

“Hogescholen en universiteiten verwijzen eerder dan vroeger naar studiebegeleiders, onder wie psychologen, als er iets aan de hand is. Bovendien is het absolute aantal studenten de afgelopen jaren toegenomen. Ook is het aandeel studenten met een functiebeperking gestegen.”

Hoe erg is het als de term burn-out lichtzinnig gebruikt wordt?

“Dat is ergerlijk. Als 50 procent van de studenten psychische klachten zegt te hebben, zonder dat precies duidelijk is welke klachten bedoeld worden, wat moet je dan met studenten die écht in de problemen zitten?”

Rammelend onderzoek

Verschillende recente onderzoeken naar de psychische gesteldheid van studenten rammelen. Zo zou in Zwolle bijna 20 procent van de studenten weleens serieus nadenken over zelfmoord, bleek vorige week uit onderzoek waarover Trouw ook berichtte. In dat onderzoek vulden ruim drieduizend studenten een vragenlijst is. “Het grote probleem is bij dit soort onderzoeken is een hoge non-respons. Er reageert vaak een specifieke groep, die redenen heeft om te reageren”, zegt voorzitter Hannah Konings van de sectie psychologiestudenten van het NIP. “Een ander nadeel aan zelfrapportage is dat je erg afhankelijk bent van iemands subjectieve ervaring. Er is geen diagnose gesteld.”

Jolien Dopmeijer, die het Zwolse onderzoek uitvoerde, vindt de kritiek onterecht. ‘We baseren onze gegevens op een representatieve steekproef. De vragenlijsten zijn weliswaar anoniem, maar we vragen kenmerken als leeftijd, geslacht, studiejaar en opleiding. Die leggen we naast de gehele studentenpopulatie. Daaruit blijkt dat een dwarsdoorsnede reageerde.’ Ook is zelfrapportage volgens Dopmeijer minder problematisch dan het NIP schetst. ‘Het is een gangbare methode voor psychologisch onderzoek. Over het algemeen is het betrouwbaar.’

Lees ook: Van pietje precies tot uitstelstudent, de studentenpsycholoog helpt
Al tien jaar ontvangt ze worstelende studenten in haar spreekkamer. Astrid Vlak, één van de vier studentenpsychologen van Hogeschool Windesheim, ziet meer studiestress dan vroeger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden