Studenten lopen de deur plat bij mevrouw Van Huis (98)

Deze Kerst én heel 2018 krijgt mevrouw Van Huis wekelijks bezoek van scholieren en andere vrijwilligers (beeld ter illustratie). Beeld Thinkstock
Deze Kerst én heel 2018 krijgt mevrouw Van Huis wekelijks bezoek van scholieren en andere vrijwilligers (beeld ter illustratie).Beeld Thinkstock

De 98-jarige mevrouw Van Huis gaat graag naar het strand en praat het liefst over katten. De afgelopen tien jaar had zij niemand om dit mee te delen.

Evi Guldemeester

Zelfs het Koffieschenk Buurtproject hielp niet. Via dit initiatief, opgezet door Stichting Goed doen voor een ander, kunnen mensen zich opgeven om koffie te drinken met eenzame ouderen. Toch bleef haar agenda gedeeltelijk leeg. Totdat een groep studenten op het project stuitte.

De eerstejaars studenten Mediamanagement aan het ROC te Haarlem moesten voor een schoolopdracht positief in het nieuws komen. "Wij gingen op zoek naar goede doelen en al snel dachten wij aan eenzaamheid. Dat sluit goed aan bij Kerst", vertelt de 16-jarige Victor Wories. "Wij zagen dat de agenda van mevrouw Van Huis voor een aantal maanden leeg was en besloten deze te vullen." Het resultaat? Deze Kerst én heel 2018 krijgt mevrouw Van Huis wekelijks bezoek van studenten en andere vrijwilligers.

Wories gaat regelmatig bij mevrouw Van Huis op bezoek. "We kletsen over de kleinste dingetjes. En over katten. Haar huisje hangt vol met kattenposters en -puzzels. Dat is heel leuk. Ze heeft zelfs een adoptiekat!" Tussen het gezellige geklets door, geeft Van Huis ook levenslessen. "Het is belangrijk elkaar te adviseren en te vragen hoe het gaat."

Schoolopdracht of niet, de studenten gaan in ieder geval door met het bezoeken van eenzame ouderen. "Dit heeft ons wel aan het denken gezet. Er zijn heel veel mensen zoals mevrouw Van Huis. Gaan wij wel voldoende op bezoek bij onze opa's en oma's?" De levensles die Wories ervan heeft opgestoken, is dan ook: "Kijk om je heen. Misschien heb je wel een oude buurvrouw die gezelschap kan gebruiken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden