Studenten Leids roc in onzekerheid

reportage | 'Laat me weten waar ik aan toe ben, dan kan ik mijn zaken regelen'

Zijn de dagen van het roc in Leiden geteld? De leiding van de school hoopt van niet. Het lot van de school ligt in handen van de Tweede Kamer.

Op de pleinen van de te dure nieuwbouwpanden naast de Leidse stations Lammenschans en Centraal werden gisteren twee demonstraties gehouden door de studenten en docenten van de mbo-kolos in Leiden. "ROC Leiden moet blijven", was de leus. Vandaag besluit de Tweede Kamer of die wens werkelijkheid wordt of dat het toch op een faillissement van het roc uitdraait. "We moeten hoop en vertrouwen hebben dat het lukt", zei Ricardo Winter, de man die sinds 1 juni als bestuursvoorzitter de scepter zwaait bij het ROC Leiden. De voorzitter van de studentenraad Patrick Veldt riep: "Het draait om jullie." Ook de actieleider van de docenten, Rinaldo Keur, sprak de studenten toe.

De menigte was rustig. Op een korte herhaling van de leus na dan. Na de woorden van het drietal ging iedereen weer de school in voor het vervolg van de lessen. "Ik denk niet dat dit iets uithaalt, we moeten gewoon afwachten", zei Michael Hogeboom, een student engineering electronics. "Ik hoop wel dat ik mijn diploma kan halen."

Studentenleider Veldt wil minister Bussemaker houden aan "haar belofte dat de overige mbo-scholen in de omgeving de jongeren op moeten nemen als de school failliet gaat. Maar het zou zo veel chaos creëren als ROC Leiden verdwijnt. De opleidingen moeten daarom blijven." Actieleider Keur vindt dat ook. Volgens hem is het roc op de goede weg.

"Deze motie in de Tweede Kamer kwam totaal onverwacht. Het doorkruist onze plannen. We hebben verbeteringen doorgevoerd. Ik vind dat we gewoon moeten blijven bestaan. De meeste opleidingen zijn heel goed."

Als de Tweede Kamer instemt met het faillissement zitten 9000 studenten plotseling zonder opleiding. "Vaag, zo kan je denk ik het beste onze situatie omschrijven", zegt de 19-jarige Simon Dalberger. "We worden in het onzekere gehouden. Onlangs kregen we bericht dat we door het ID College waren overgenomen. We hadden zelfs al een powerpoint presentatie met het logo van ID. Dat is nu blijkbaar allemaal alweer van de baan."

Veldt kan zich voorstellen dat de ontwikkelingen voor de studenten niet zijn bij te houden, er is de afgelopen twee weken veel gebeurd. Keur noemt het een 'rollercoaster' met veel onzekerheid.

"Je weet niet wat er gaat gebeuren, waar komen we terecht? Ik wil geen tussenjaar, ik wil gewoon mijn opleiding afmaken", klinkt het uit de mond van de 18-jarige Lisa Rodenburg. Sandjana Sadjoepersad is boos: "Ik ben bang dat ik er word uitgetrapt." Haar zus Sarodjeni: "Laat me weten waar ik aan toe ben, dan kan ik mijn zaken regelen."

Nog een jaar en dan heeft de 17-jarige Jody Tebrugge haar diploma sociaal maatschappelijke dienstverlening: "Natuurlijk wil ik mijn diploma hier halen. Maar ik weet eerlijk gezegd niet of ik voor of tegen het faillissement ben. Als de opleiding echt niet goed genoeg is, moet er iets veranderen, en zijn onze competenties sowieso niets waard."

undefined

De kosten van het ROC Leiden

Het plan van minister Bussemaker om geld te lenen aan het ROC Leiden krijgt geen steun van VVD, CDA en PVV. Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie waarmee de VVD dit wil tegen houden.

Voor 1 juli moet er 18 miljoen euro zijn overgemaakt: de banken geven geen krediet meer. Bussemaker biedt aan om de tekorten te dekken via een gunstige lening bij de schatkist, niet ongebruikelijk in het onderwijs. Grootste kostenpost van het opleidingsinstituut betreft de nieuwe gebouwen, 12 hoog bij het Centraal Station en de gestapelde glazen verdiepingen bij het Lammenschanspark. De huurcontracten zijn al wel aangepast. Eind 2018 zijn de lasten 'nog maar' 7 miljoen per jaar, in plaats van de huidige 11 miljoen euro.

In totaal stelt de minister 40 miljoen beschikbaar uit het budget van de mbo's. Ze verdedigt die uitgave met het argument dat een faillissement nog veel meer kost: tot 90 miljoen euro - onder meer voor docenten die hun baan verliezen. Als tegenprestatie eist ze een brede samenwerking tussen ROC's in de regio én een betere kwaliteit van het onderwijs. Ligt er eind van het jaar een gedetailleerd herstelplan, dan wordt de overige 22 miljoen euro verstrekt.

Idee is de betere opleidingen (zoals techniek- en laboratoriumonderwijs) nog bij het ROC Leiden te laten. Het slechter scorende 'sport en bewegen' kan naar het Nova College dat bekend staat om zijn goede sportopleiding. Ook de opleidingen in het pand CS (onder meer toerisme, zorg, horeca) moeten over naar een ander roc. Dat gebouw wordt hoe dan ook afgestoten in augustus 2018.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden