Studenten gaan voor eerste studiejaar de helft minder collegegeld betalen

null Beeld anp
Beeld anp

Nieuwe studenten aan hogescholen en universiteiten betalen vanaf komend collegejaar de helft minder collegegeld. De korting van ruim 1000 euro geldt in het eerst studiejaar, voor studenten die aan een lerarenopleiding beginnen zelfs de eerste twee studiejaren.

Redactie

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel, dat het hoger onderwijs toegankelijker moet maken. De Tweede Kamer deed dat eerder al, ondanks stevige kritiek van de Raad van State. Die stelde dat het geld dat de maatregel kost, vooral terechtkomt bij jongeren die toch wel zouden gaan studeren.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven is opgetogen over de de steun van de senaat. "Hier zijn studenten echt blij mee. Als je gaat studeren is collegegeld zo'n beetje de eerste rekening die je krijgt. Het maakt dan echt uit of daar ruim 2000 euro op staat, of de 1000 die we nu geregeld hebben."

Door toekomstige leerkrachten een jaar extra korting te geven op hun collegegeld, hoopt het kabinet meer jongeren voor het vak te interesseren. Dat moet meehelpen het lerarentekort op te lossen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) liet vorig jaar, toen het plan voor het eerst werd aangekondigd, al weten dat het wat hen betreft om een 'symbolische korting' gaat. De studentenorganisatie zou liever willen dat de basisbeurs opnieuw wordt ingevoerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden