Studenten: excuses Rutte voor Maagdenhuis-actie

(Novum) - De studenten die vorig jaar het Amsterdamse Maagdenhuis hebben bezet eisen publieke excuses van staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte (VVD) over zijn optreden bij die bezetting. Sommige studenten zijn daarna veroordeeld voor lokaalvredebreuk, waarmee ze het oneens zijn. Ze beweren te zijn opgejut door Rutte, meldt het televisieprogramma Netwerk woensdag. De staatssecretaris zegt dat hij de schuld voor het gebeurde niet op zich zal nemen.

Rutte zei vorig jaar in een uitzending van Netwerk dat er volgens hem 'genoeg creatieve middelen te bedenken zijn om ervoor te zorgen dat die faculteit twee dagen heel moeilijk bereikbaar is voor mensen die er werken'. Studenten claimen dat Rutte daarmee heeft opgeroepen tot het voeren van actie als ze het niet eens zouden zijn met zijn onderwijsbeleid.

Een groep van ongeveer tweehonderd studenten bezette eind februari vorig jaar het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam. Zij deden dit uit onvrede met de plannen van Rutte, die onder meer het collegegeld wilde verhogen. Na enkele uren besloot de politie in te grijpen. Bij de ontruiming van het gebouw werden 101 studenten opgepakt.

Oud-voorzitter Kim Toering van de studentenvakbond LSVb heeft Rutte gebeld tijdens de bezetting en gezegd dat de studenten weg zouden gaan als hij zou komen. "Hij zei: Ik kom niet", zegt Toering. "Ik stond daar met mijn telefoon toen de ME kwam. Nu zijn in totaal 141 studenten vervolgd. Een groot deel heeft daardoor een strafblad. Dat is verschrikkelijk."

Rutte zegt dat hij 'geen enkele wroeging voelt' over de zaak. "Ik heb ze gezegd: als je moet vechten voor onderwijs, dan bezet je een faculteit. Ze hebben een kantoorpand bezet."

Op 31 mei dient het hoger beroep van de bezetters van het Maagdenhuis tegen hun veroordeling. Dat is op dezelfde dag dat bekend wordt of Rutte de nieuwe lijsttrekker wordt van de VVD.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden