Studenten eisen uitleg over master

Een groep rechtenstudenten dreigt vijf universiteiten voor de rechter te slepen. De studenten, verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU), zijn boos over het hoge collegegeld dat sommige universiteiten vragen voor een tweede master. Bij rechtenstudies kan dat oplopen tot 14.000 euro.

Volgens de rechtenstudenten mogen universiteiten helemaal niet zo'n hoog bedrag vragen, onder meer omdat het niet in verhouding staat tot de kwaliteit van het onderwijs die je ervoor krijgt. "Voor die collegegeldverhoging krijgen studenten niets extra's terug. De universiteiten maken misbruik van hun bevoegdheid collegegeld te heffen", concludeert Cees Zweistra, een van de initiatiefnemers.

De universiteiten zeggen het hoge collegegeld te vragen om de opleiding betaalbaar te houden. Maar, zegt Zweistra, dan is het vreemd dat er grote verschillen bestaan in de kosten van een rechtenmaster. Zweistra: "Volgens de Wet Hoger Onderwijs zijn universiteiten verplicht te motiveren hoe ze aan die bedragen komen, maar dat doen ze niet."

De SCAU heeft de vijf universiteiten die een hoger collegegeld vragen voor een tweede rechtenmaster daarom een 'juridische oorlogsverklaring' gestuurd. Daarin vraagt ze om opheldering. Zweistra: "Hebben ze een objectieve onderbouwing voor het hogere collegegeld, dan zijn we op juridisch gebied gerustgesteld. Is dat niet het geval, dan stappen we naar de rechter." Mocht die oordelen dat de universiteiten te veel geld vragen voor de rechtenmasters dan schept dat een precedent voor alle andere tweede studies, zegt Zweistra.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden