Studenten durven niet
Studenten durven bij het televisiespelletje Lingo (bijna dagelijks bij de Vara op Nederland 3) veel minder risico te nemen dan andere deelnemers.
Twee onderzoekers van de universiteit in Maastricht hebben binnen een paar dagen 750 afleveringen van Lingo bekeken om te weten te komen hoeveel Nederlanders een kansje durven te wagen. Het lef van de deelnemers, en met name studenten, blijkt veel minder dan verwacht.
Onderzoeker Peter Schotman vindt het woordspel een ideale graadmeter om te bestuderen hoe Nederlanders tegenover risico's staan. “Hoe reageren mensen als het om grote bedragen gaat? Als er achtduizend gulden op het spel staat, spelen ze dan door of stoppen ze en nemen ze het geld mee naar huis?”
De Maastrichtse hoogleraar is geïnteresseerd in deze informatie omdat die inzicht kan geven in de houding van Nederlanders op de aandelenbeurs. Bij welke bedragen durven mensen te beleggen en wanneer haken ze af omdat het te spannend wordt? Lingo laat zien tot hoever Nederlanders durven gaan wanneer de kans groot is dat ze verliezen.
Voor het onderzoek heeft Schotman zich beperkt tot de finales, omdat de deelnemers dan minder gevoelig zijn voor de camera's of voor de druk vanuit het publiek. Er staat op dat moment meestal vierduizend gulden op het spel. Als de kandidaten winnen krijgen ze het dubbele. Als ze verliezen krijgen ze niks. Schotman noemt het verbazingwekkend dat de deelnemers zo voorzichtig zijn.
“Ik ben blij dat er zo'n spel bestaat”, zegt de hoogleraar. “Als wij dit zelf in een realistisch onderzoek zouden willen meten, dan hadden we veel geld nodig. Je moet dan aan iedere winnaar grote bedragen uitkeren. Dat kunnen we nooit zelf bekostigen.”
Schotman heeft na ruim zevenhonderd afleveringen overigens nog niet genoeg gekregen van het spel. Hij kijkt thuis geregeld en probeert in te schatten of de deelnemers zullen stoppen of doorgaan. Zelf wil hij niet meedoen omdat hij naar eigen zeggen niet goed genoeg is in het bedenken van vijf-letter-woorden. (ANP)