Studenten denken mee over groene universiteiten

Steeds meer instellingen beschikken over een Green Office

Groene energie, dierenwelzijn, overbevissing en klimaatverandering: binnen de verschillende faculteiten en afdelingen van de Universiteit Utrecht zoals het Utrecht Sustainability Institute wordt veel onderzoek gedaan naar duurzame onderwerpen. "Maar de link tussen dat onderzoek en de praktijk op de universiteit zelf wordt niet altijd gelegd", vertelt Anjelle Rademakers (26), manager van de Green Office, een nieuw onderdeel van de universiteit. Vanuit een met barkrukken, oude banken en weesplantjes ingerichte ruimte op de Uithof proberen Rademakers en haar drie stagiaires die koppeling wel te leggen.

Utrecht is de derde universiteit van Nederland met een Green Office. Maastricht en Wageningen gingen de Domstad voor.

"Wij helpen studenten en medewerkers om hun groene en sociale ideeën van de grond te krijgen", legt Rademakers uit. Zo meldden zich al snel na de opening van het groene loket in oktober vorig jaar een stel biologen die onderzoek doen naar bijensterfte met ideeën om de Utrechtse campus te vergroenen, zodat bijen en andere insecten er meer voedsel kunnen vinden.

Het merendeel van de suggesties bij het loket komt van de studenten. "Studenten storen zich eraan dat de verwarming aanstaat terwijl de ramen wagenwijd openstaan of dat computers in de bibliotheek niet na verloop van tijd in slaapstand springen, ook 's nachts niet."

Voor dat laatste probleem zoeken studenten van de master sustainable development samen met de ICT-afdeling nu een oplossing. Onder de naam Living Lab zoeken Rademakers en de stagiairs naar meer van dat soort partnerschappen. Bij inkoop, facilitair management en andere afdelingen van de universiteit kijkt ze waar studenten een verschil kunnen maken door bijvoorbeeld de afvalstroom te verminderen of de inkoop van biologische producten te bevorderen. Bestaande initiatieven zoals de Groentetas, die studenten en medewerkers aan betaalbare biologische groente helpt, worden ook ingeschakeld.

"Docenten en studenten zijn heel enthousiast", zegt Rademakers. "Het is natuurlijk veel motiverender om te werken aan een project dat ook echt wordt uitgevoerd, nota bene op je eigen universiteit. Studenten kunnen er ook studiepunten mee verdienen."

De UvA en de Hogeschool van Amsterdam, Groningen Universiteit en de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn inmiddels ook bezig met het opzetten van een groen loket voor studenten en medewerkers. In Eindhoven, Leiden en Nijmegen broeien eveneens dergelijke plannen.

Sybren Bosch, voorzitter van Morgen, een landelijk duurzaam studentennetwerk, is blij met deze nieuwe trend. "Hiermee erkennen de instellingen dat de energie en ideeën van studenten en medewerkers waardevol zijn en geven ze hun de mogelijkheid om invloed op het beleid uit te oefenen." Dat kan tot op hoog niveau gevolgen hebben. Bosch: "Zo zijn alle universiteiten bezig om in 2015 alle stroom gezamenlijk groen in te kopen. Het initiatief daarvoor komt van Green Office Maastricht."

In Utrecht heeft het loket de afgelopen maanden nog vooral laaghangend fruit geplukt. Zo is er dankzij de Green Office een sticker op alle koffieautomaten gekomen die de gebruikers erop attendeert dat de koffie 11 cent goedkoper is als ze hun eigen mok gebruiken in plaats van een plastic bekertje. Maar de ambities zijn groter. "De universiteit is een grote, logge organisatie die langdurige contracten met leveranciers heeft. Daardoor gaan veranderingen soms langzaam", legt Rademakers uit. "Van de afdeling inkoop hebben we inmiddels de aanbestedingenkalender gekregen, daar willen we op inspringen. Zo vervalt binnenkort het contract met de huidige ongediertebestrijder. Wij gaan kijken of er studenten zijn die een groene en diervriendelijke oplossing kunnen vinden voor de muizenoverlast."

undefined

Sustainabul wil instellingen prikkelen

De Wageningen Universiteit en de Hogeschool Utrecht mogen zich opnieuw de meest duurzame onderwijsinstellingen van Nederland noemen. De twee eindigden gezamenlijk bovenaan de Sustainabul, een ranglijst voor duurzame hoger onderwijsinstellingen van Nederland die gisteren werd gepresenteerd. Deze lijst wordt samengesteld door Morgen, een landelijk duurzaam studentennetwerk.

Beide instellingen eindigden voor de tweede keer bovenaan de ranglijst. "Zij hebben duurzaamheid in de hele organisatie ingebed, van het onderwijs en onderzoek tot aan het inkoopbeleid", legt Sybren Bosch, voorzitter van Morgen, uit. De nummer drie in de lijst is wel nieuw: de Hanzehogeschool Groningen. In 2013 eindigde die opleiding nog op de negende plaats. Bosch: "Vorig jaar lieten zij het nog afweten op het gebied van afval en water, maar sindsdien hebben zij daar werk van gemaakt." Dat is ook wat het studentennetwerk met de lijst wil bereiken. "We willen de instellingen prikkelen om na te denken over duurzaamheid. Dit keer hebben we ze bijvoorbeeld gevraagd of ze weleens sociale werkplaatsen inhuren. Sociaal beleid hoort daar immers ook bij."

Aan het onderzoek namen in totaal 22 universiteiten en hogescholen deel. De Universiteit Utrecht eindigde op de negende plaats.

www.sustainabul.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden