Studenten demonstreren tegen ‘schuldenstelsel’

In 2014 demonstreerden duizenden studenten op het Malieveld in Den Haag tegen het nieuwe leenstelsel. Beeld ANP
In 2014 demonstreerden duizenden studenten op het Malieveld in Den Haag tegen het nieuwe leenstelsel.Beeld ANP

Studenten willen af van hun studielening. Daarom demonstreren ze zaterdag onder leiding van de Landelijke Studentenvakbond in Den Haag tegen het leenstelsel. Vijf vragen aan voorzitter Carline van Breugel.

Gerrit-Jan KleinJan

U noemt het sociaal leenstelsel consequent schuldenstelsel, waarom?

“Het is nooit sociaal geweest. Het is zelfs meer dan asociaal. Wij verwachten dat studenten al met al 26.000 euro moeten terugbetalen na hun studie. Daar zijn ze 35 jaar mee bezig. Ze betalen dus tot hun pensioen. Bovendien leidt dit stelsel tot leenangst bij jongeren met bijvoorbeeld een migratieachtergrond of een functiebeperking. Ook is de doorstroom van mbo naar hbo afgenomen. Bovendien gaat de rente op de lening tegen de afspraken in omhoog.

“De minister vindt dat het onderwijs toegankelijk moet zijn. Dat is het niet als je sommige groepen angst aanjaagt om te studeren. De coalitie neemt studenten niet serieus. We hebben geprobeerd om door met politici te praten het stelsel aan te passen. Dat is niet gelukt en daarom gaan we de straat op. We verwachten zo’n duizend studenten. We hopen dat zo ook andere dan alleen de politiek betrokken studenten ervan doordrongen raken dat dit stelsel van tafel moet.”

Minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven heeft eerder al gezegd dat ze niet van plan is om het leenstelsel af te schaffen. Denkt u dat uw actie nog effectief is?

“Dit heeft absoluut zin, denk ik. Zo heeft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vrijdag opnieuw laten weten voor afschaffing van het leenstelsel te zijn. Als iemand van een coalitiepartij dat zegt, dan is dat wel een vrij stevig statement. Dat sterkt ons.”

Van een studielening kunnen oud-studenten nooit aan lager wal raken. Wie weinig verdient, betaalt minder terug. Bovendien verdienen veel studenten later goed. Schetst u niet een te somber beeld?

“Niet elke student verdient later veel. Hoe dan ook geeft de overheid nu de boodschap af dat het aangaan van een grote schuld heel gewoon is. Dat is het niet. Het is bovendien een feit dat hypotheekverstrekkers kijken naar de hoogte van de studieschuld. Voor starters op de woningmarkt is dat problematisch. Hierdoor is het voor hen moeilijk om een bestaan op te bouwen.”

De vraag is of er op een zaterdag politici zijn om naar jullie te luisteren. Het is een dag waarop ze in Den Haag doorgaans niet werken.

“Met de huidige prestatiedruk is het voor studenten belangrijk om geen enkel college te missen. Daarom kiezen we de zaterdag om te demonstreren. We zijn van plan om vervolgacties te houden, die zijn misschien niet op zaterdag. We blijven de druk opvoeren.”

En weet u dat drie van de vier coalitiepartijen een congres houden buiten Den Haag?

“Daar kwamen we pas later achter. Een beetje jammer.”

Lees ook:

Studeren gaat om meer dan alleen studiepunten halen, vindt minister Van Engelshoven

Het idee dat alles draait om geld en rendement is doorgeslagen op universiteiten en hogescholen. Studiesucces moet meer zijn dan studiepunten, anders blijven kwetsbare studenten weg.

Studenten hebben het nakijken: alle beloftes van het leenstelsel zijn gebroken

Studenten moesten in 2015 hun basisbeurs inleveren en zouden daar ander moois voor terugkrijgen. Maar geen enkele van de verbeteringen die het kabinet aan studenten beloofde, is waargemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden