Studenten bouwen zakenvliegtuig

Van een onzer verslaggeefsters DELFT - Op de luchtvaarttentoonstelling ILA in Berlijn is gisteren de Extra 400 gepresenteerd, een ontwerp van studenten en docenten van de Technische Universiteit Delft.

Extra Flugzeugbau uit Dinslaken had de faculteit lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft jaren geleden gevraagd een klein zakenvliegtuig te ontwerpen. Eisen: snel, lage kosten, compact maar ook comfortabel.

De bouwer wilde zelf de Extra 400 niet ontwerpen. J. Alfrink van Extra Flugzeugbau en coördinator van het project: “Onze firma is vrij klein. Het heeft niet genoeg mankracht en kennis om zelf het project te leiden.”

Extra Flugzeugbau koos daarom voor Delft. Alfrink, daar zelf afgestudeerd: “Er liepen al wat persoonlijke contacten. En op de Delftse faculteit zijn alle disciplines van de luchtvaart aanwezig. In tegenstelling tot de Duitse faculteiten.”

Studenten en wetenschappelijke medewerkers ontwierpen het vliegtuig onder leiding van prof. E. Torenbeek. Hij is trots op het resultaat, want de Extra 400 is bijzonder geworden. Het is helemaal van kunststof. Het heeft slechts één motor, waardoor de kosten laag zijn. En als de enige motor uitvalt, kan het vliegtuig nog tientallen kilometers in de lucht blijven zweven. Het toestel kost 1,5 miljoen gulden en kan zes passagiers vervoeren. De maximum snelheid is 450 km.

Inmiddels is al één exemplaar van de Extra 400 verkocht aan een Amerikaan, hoewel het toestel nog niet op de markt is. Alfrink heeft hoge verwachtingen van de Extra 400; hij denkt er 40 per jaar te kunnen verkopen. Maar eerst moet het toestel nog uitvoeriger worden getest. De eerste vliegresultaten waren volgens Alfrink en Torenbeek positief.

Het project is beide partijen goed bevallen. Verdere samenwerking sluiten vliegtuigbouwer en universiteit niet uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden