Student met lening is vaker uitgeput

Studenten voerden in 2014 in de Tweede Kamer actie tegen het leenstelsel. Beeld ANP
Studenten voerden in 2014 in de Tweede Kamer actie tegen het leenstelsel.Beeld ANP

Studenten met een lening ervaren meer prestatiedruk en psychische klachten. Of dat ook door het leenstelsel komt, is de vraag.

Marten van de Wier

Studenten met een studielening zijn vaker extreem vermoeid en voelen zich vaker emotioneel uitgeput dan studenten zonder lening. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Ook hebben leners vaker het gevoel dat ze snel moeten afstuderen vanwege de hoge kosten.

ISO-voorzitter Tom van den Brink stelt dat studenten ‘prestatiedruk en psychische klachten’ ervaren door het leenstelsel. Het liefst zou hij zien dat het weer wordt afgeschaft. “Wij zijn er ten diepste van overtuigd dat het leenstelsel slecht systeem is”, zegt hij. Het kabinet wil de rente op de studielening vanaf 2020 verhogen. Dat plan moet in elk geval van tafel, vindt hij. “Het is de hoogste tijd om de financiële positie van studenten een boost te geven in plaats van nog verder onderuit te trekken.”

Extreme vermoeidheid

Motivaction vroeg een groep van ruim 500 studenten met en zonder lening onder andere naar hun psychische gezondheid. Van de leners had de helft minstens een keer per week last van extreme vermoeidheid overdag. Bij niet-leners is dat 39 procent. Ook zijn lenende studenten significant vaker bezorgd over hun financiën (39 procent) en bang dat ze een burn-out krijgen (19 procent).

De vraag is of die verschillen ook veroorzaakt worden door het leenstelsel. “Het is heel lastig met dit type onderzoek een causaal verband aan te tonen”, zegt senior-onderzoeker Ahmed Ait Moha van Motivaction. Niet-lenende studenten hebben gemiddeld wellicht rijkere ouders. Dat kan van invloed zijn op hun leefstijl en hun psychologisch welzijn, bevestigt Ait Moha. Motivaction heeft niet naar dit soort achtergrondfactoren gekeken. “Daarvoor is een experiment met grotere aantallen studenten nodig”, zegt hij.

Toch is het wel waarschijnlijk dat het leenstelsel stress veroorzaakt, vindt Fred van Raaij, hoogleraar economische psychologie aan Tilburg University. “Je ziet dat ook bij andere mensen die een tijd in geldnood zitten", zegt hij. “Maar het kan ook zo zijn dat ouders hun geldzorgen overdragen aan de volgende generatie. Mogelijk speelt dat allebei, en versterkt het elkaar.”

Leenstelsel als oorzaak

Ook de ondervraagde studenten zelf zien het leenstelsel als oorzaak. Vier op de tien studenten met een lening denkt meer psychologische klachten te hebben door het leenstelsel. Bijna zeven op de tien leners voelt een toegenomen prestatiedruk.

Lees ook:

Studenten hebben het nakijken: alle beloftes van het leenstelsel zijn gebroken

Studenten moesten in 2015 hun basisbeurs inleveren en zouden daar ander moois voor terugkrijgen. Maar geen enkele van de verbeteringen die het kabinet aan studenten beloofde, is waargemaakt.

Leenstelsel weerhoudt bijstandskind ervan om te gaan studeren

Door de afschaffing van de basisbeurs in 2015 zijn er minder jongeren gaan studeren van ouders die van de bijstand leven.

Studenten demonstreren tegen ‘schuldenstelsel’

Studenten willen af van hun studielening. Daarom demonstreren ze zaterdag onder leiding van de Landelijke Studentenvakbond in Den Haag tegen het leenstelsel. Vijf vragen aan voorzitter Carline van Breugel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden