Student Iran niet langer uitgezonderd

Alle wetenschappers moeten nu voor gevoelige informatie ontheffing vragen

De Nederlandse overheid zal geen onderscheid meer maken naar nationaliteit in de wetenschap. Voor specialistische vakgebieden met toegang tot gevoelige informatie moeten álle wetenschappers of studenten binnenkort een ontheffing aanvragen, ongeacht land van herkomst of nationaliteit, en niet langer alleen Iraniërs. Dat schrijft minister Bussemaker in de beantwoording van Kamervragen van D66 en SP.

De Hoge Raad oordeelde in december dat Nederland wetenschappers en studenten van Iraanse komaf discrimineert, door voor hen een extra drempel op te werpen voor negen masterstudies. Dit beleid vloeit voort uit een resolutie van de Verenigde Naties, die het Iran moet bemoeilijken om aan nucleaire kennis te komen. De Nederlandse vertaling van de resolutie is discriminerend, oordeelden al eerder de rechtbank en het gerechtshof in Den Haag.

Advocaat Jelle Klaas, die namens drie gedupeerden vijf jaar geleden de rechtszaak aanspande, eiste in februari snel nieuw beleid en excuses van de regering aan de wetenschappers die leden onder deze maatregel. In totaal zijn bij het ministerie dertien verzoeken tot ontheffing ingediend, waarvan er zeven zijn geweigerd. Voor het aanbieden van excuses ziet Bussemaker echter geen aanleiding. "Compensatie van geleden schade is niet aan de orde", schrijft zij.

Daar nemen SP en D66 geen genoegen mee. "Ik snap niet dat de minister zo stellig schrijft dat excuses en schadevergoeding niet aan de orde zijn", aldus SP-Kamerlid Jasper Van Dijk. "Er zijn studenten geweigerd op basis van discriminatie, en dat is terecht keihard veroordeeld door de Hoge Raad." Bovendien wordt met deze maatregel weliswaar formeel discriminatie vermeden, zegt Van Dijk, maar op een omslachtige manier. "Het zou veel makkelijker zijn als we de veiligheid waarborgen door alle studenten weg te houden van gevoelige informatie."

"Deze antwoorden zijn absoluut ontoereikend, in ieder geval naar de gedupeerden", vindt Paul van Meenen (D66). Volgens Behnam Taebi, universitair docent aan de TU Delft en woordvoerder van de actiegroep 'Iraanse studenten' doet de aangekondigde wijziging 'eindelijk recht aan letter en geest van de wetenschap'. "Discriminatie in de wetenschap is op geen enkele manier geoorloofd. Laat dat voor eens en altijd duidelijk zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden