Student in college van bestuur UvA

null Beeld epa
Beeld epa

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat een student toevoegen aan het college van bestuur. Deze student doet ook mee met de collegevergaderingen. Dat heeft bestuursvoorzitter Louise Gunning donderdagmiddag laten weten. "De raad van toezicht en decanen hebben hiermee ingestemd", aldus Gunning. Hoe de functie verder ingevuld wordt, is nog niet duidelijk.

Meer inspraak in het bestuur was een van de eisen van de studenten die al bijna twee weken panden van de universiteit bezetten. Sinds woensdagavond zitten er tientallen bezetters in het Maagdenhuis, sinds het Bungehuis na anderhalve week bezetting dinsdag was ontruimd. Gunning weet niet hoelang deze bezetting gaat duren. ,,Misschien gaan ze weg nu ze deze toezegging hebben gekregen.''

Ontruiming vervelend
Gunning heeft geen idee hoe lang deze bezetting gaat duren. ,,Ik zou het heel vervelend vinden als het weer tot een ontruiming moet komen. Misschien gaan ze weg nu ze deze toezegging hebben gekregen.'' Een van de actievoerders had donderdag al laten weten ,,dat het best nog wel eens een paar dagen zou kunnen duren''.

Gesprek met minister Bussemaker
Een delegatie van studenten heeft donderdagmiddag ook een gesprek met minister Jet Bussemaker (Onderwijs) over de situatie. Het gaat om een delegatie van De Nieuwe Universiteit (DNU). Dat is de groepering die het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), dagenlang bezet heeft gehouden. Ook vertegenwoordigers van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zijn bij het gesprek met Bussemaker aanwezig.

De minister had de studenten woensdag al uitgenodigd voordat tientallen studenten 's avonds het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de UvA, binnenvielen, aldus de woordvoerder.

Zoveelste bezetting van Maagdenhuis
Het is de zoveelste keer dat het Maagdenhuis wordt bezet door studenten. Maar in 1969, het jaar van de meest legendarische bezetting, begon het oproer honderd kilometer zuidelijker - in Tilburg. In zijn geschiedenisrubriek 'Déjà vu' beschrijft Paul van der Steen morgen in Trouw hoe daar, in Noord-Brabant, in het voorjaar van 1969 de Katholieke Hogeschool Tilburg werd bezet. De KHT was een van de parels van de katholieke zuil en de hiërarchie was bijna net zo strikt als in de katholieke kerk zelf. Ook toen riepen studenten: 'Dit is maar een begin, we gaan door met de strijd'. Maar acties op andere hogescholen en universiteiten en zelfs middelbare scholen, zoals in 1969, worden nu voorlopig niet verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden