Student-imam maakt studie maar zelden af

Afgestudeerden kiezen bovendien niet vaak voor moskee

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De in 2005 en 2006 in het leven geroepen Nederlandse imamopleidingen hebben een laag rendement. Van de 460 studenten die sindsdien een opleiding zijn begonnen, hebben er 53 een diploma gehaald.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Minister Bussemaker heeft de Tweede Kamer schriftelijk van de resultaten van het onderzoek op de hoogte gesteld. Maar zeer weinig studenten voltooien de bachelorsfase, de resultaten van de mastersopleiding zijn beter.

De bedoeling was dat de opleidingen aan de Vrije Universiteit, de Universteit van Leiden en de hogeschool Inholland, zogeheten polderimams zouden opleveren, imams die goed op de hoogte zijn van de Nederlandse cultuur. Maar ook studenten die wel hun opleiding afmaken, gaan zelden aan de slag in een moskee. Ze werken liever als geestelijke bij defensie of in de gezondheidszorg. Volgens het rapport heeft dat te maken met de slechte beloning en rechtspositie van imams in Nederland.

Imams uit thuislanden zijn wel bereid voor een geringe beloning in een Nederlandse moskee te werken. Ze zouden ook meer theologische kennis hebben, schrijft Bussemaker. Waar die extra theologische kennis uit zou bestaan, is niet meteen duidelijk, wel is het zo dat buitenlandse imams vanaf zeer jonge leeftijd leren de Koran perfect voor te dragen, volgens zeer ingewikkelde regels.

Van meetaf was duidelijk dat de Nederlandse afdeling van Diyanet, het Turkse ministerie van godsdienstzaken, niet zou meedoen. Diyanet beheert ongeveer de helft van de Turkse moskeeën in Nederland, en bepaalt ook in grote lijnen de inhoud van de preken. De imams van de Diyanetmoskeeën zijn allen opgeleid in Turkije, door Diyanet.

In het rapport zijn een paar positieve elementen terug te vinden. De opleidingen aan de VU en in Leiden zouden bijdragen aan de levering van hoogopgeleide professionals die kunnen fungeren als bruggenbouwers tussen de islamitische gemeenschap en de Nederlandse samenleving. Inholland sloot onlangs zijn opleiding.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden