Student bekent 'vijandelijke daad' tegen Noord-Korea

Otto Warmbier op weg naar de persconferentie. Beeld AP
Otto Warmbier op weg naar de persconferentie.Beeld AP

De Amerikaanse student Otto Frederick Warmbier (21), die sinds vorige maand wordt vastgehouden in Noord-Korea, heeft op een persconferentie bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan een 'vijandelijke daad' tegen de Noord-Koreaanse staat.

Redactie

Wat begon als onschuldig bezoekje aan Noord-Korea om Oud en Nieuw te vieren, liep een paar dagen later volledig uit de hand.

Warmbier zou op 1 januari het nieuwe jaar hebben gevierd door een banier met een politieke boodschap te stelen uit een hotel in de hoofdstad Pyongyang. Hij werd een dag later aangehouden toen een vliegtuig naar de VS wilde boarden, omdat hij een 'vijandelijke daad' tegen de Noord-Koreaanse staat zou hebben gepleegd. Volgens staatsmedia was Warmbier het land binnengekomen 'met het doel de eenheid van het land te vernietigen'.

'Grootste fout'
Op een persconferentie georganiseerd door de Noord-Koreaanse staat is nu te zien hoe Warmbier huilend zijn verhaal doet en om vergiffenis smeekt. "Dit is de grootste fout die ik ooit heb gemaakt. Ik stal een politieke leus om de werklust van het Noord-Koreaanse volk te beschadigen."

Otto Warmbier in tranen. Beeld reuters
Otto Warmbier in tranen.Beeld reuters

Warmbier wees met een beschuldigende vinger naar de VS, die hem tot zijn fout zouden hebben aangezet. "Ik had mezelf nooit mogen toestaan verleid te worden door de Amerikaanse overheid om een misdaad te begaan in dit land."

De student zei dat hij de banier had gestolen in opdracht van een kerk in Ohio, die hem een dure auto had beloofd in ruil voor een 'trofee' uit Noord-Korea. Ook zou hij de steun hebben gekregen van de Z Society, een studentenvereniging van de Universiteit van Virginia waar hij studeert. Die vereniging zou tot doel hebben vrijheid te verspreiden en tirannie te stoppen. Beide partijen hebben hun betrokkenheid tegenover CNN echter ontkend.

(tekst gaat verder onder de video)

Bekentenis
Onduidelijk is of Warmbier zijn verklaring vrijwillig heeft gegeven, of dat hij is gedwongen een bekentenis te doen. Een Noord-Koreaanse ambtenaar liet aan CNN weten dat de persconferentie was georganiseerd 'op verzoek van de verdachte zelf', maar Amerikanen die eerder gevangen zaten in het communistische land zeggen dat ze door de staat onder druk werden gezet om een bekentenis af te leggen.

Warmbier is niet de eerste Amerikaan die in Noord-Korea achter de tralies belandt door vermeende 'vijandelijkheden'. In 2014 werd een Amerikaan gearresteerd nadat hij een Bijbel had achtergelaten in zijn hotel. In hetzelfde jaar werd een Amerikaan aangehouden in Pyongyang omdat hij een spion zou zijn. De man werd veroordeeld tot zes jaar celstraf, maar kwam na een paar maanden vrij onder druk van de Amerikaanse regering. Welke straf Warmbier na zijn bekentenis boven het hoofd hangt, is niet duidelijk.

Spanningen
De spanningen tussen Noord-Korea en de VS lijken zo langzamerhand een kookpunt te bereiken. Begin januari voerde het regime in Pyongyang een nucleaire test uit en begin deze maand lanceerde het een langeafstandsraket om een satelliet in de ruimte te brengen. Beide zijn een schending van diverse VN-resoluties.

Als gevolg daarvan zijn China, een bondgenoot van Noord-Korea, en de VS druk in gesprek over sancties tegen Noord-Korea. Die zijn in aantocht. China hoopt echter ook dat de VS en Noord-Korea in 'relatietherapie' gaan om verdere escalatie te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden