Struikelt Holleeder over een kerstkaartje?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zijn naam wordt maar al te vaak gekoppeld aan de liquidatie op 17 mei 2004 van vastgoedmagnaat Willem Endstra. Het is echter maar zeer de vraag of er spijkerharde bewijzen zijn dat Willem Holleeder opdracht gaf voor die moord.

Han Koch

Op dag 29 van het megaproces tegen de verdachte van vijf moorden stond de rechtbank Amsterdam lang stil bij het mogelijk enige fysieke bewijs dat er een relatie is tussen hem en een van de uitvoerders van de liquidatie. In 2008 stuurde verdachte Murat K. een envelop met daarin twee kerstkaarten naar de gevangenis De Schie. De envelop was bestemd voor de gedetineerde D.S., de inhoud vermoedelijk niet voor hem maar voor medegevangene Willem Holleeder. Op de eerste kerstkaart staat "broer, doe gewoon ontspannen, ik ben vrij. ik stuur je nog een kaartje voor je weet wel wie'.

"Je weet wel wie" zou dan Holleeder zijn. Op die tweede kaart staat "Abi (broer) prettige kerstdagen, respect." Holleeder, geconfronteerd met de tekst reageerde destijds volgens een bewaarder 'stoïcijns'. In de rechtbank reageerde Holleeder maandag niet veel anders: "Met Kerst krijg ik wel meer post." Rechter Benedicte Mildner nam daarmee geen genoegen: "Het is opvallend dat de kaart aan u is gericht, maar aan een mede-gedetineerde is geadresseerd." Holleeder gaf geen krimp: "Misschien wilde-ie het met één postzegel regelen. Ik ken die jongen niet." En Murat K. was het tijdens een verhoor met die laatste opmerking eens: "Ik ken die Holleeder niet. Ik heb geen Nederlandse vrienden en in die veertien jaar dat ik in Amsterdam heb gewoond, heb ik Holleeder nooit gezien."

Adres

Post? Holleeder mag dan extra beveiligd zijn opgeborgen in de inrichting in Vught, hij krijgt nog altijd veel post. Vragen van stagiaires voor een werkstuk, verzoeken om leningen, aanmoedigingen en verwensingen. "Wat ik daarmee doe? Ik gooi ze op een hopie. Ik schrijf of bel nooit terug. Ik vind het wel leuk, maar ik doe er niks mee. Het is al sinds 2006 dat heel verschillende mensen me schrijven. Vrouwen, mannen, van alles. Ik verdenk hem (hij kijkt naar zijn advocaat Sander Janssen, red.) er van dat hij alle post van vrouwen achter houdt." Welk adres gebruiken de mensen dan?, wil de rechtbank weten. "Gewoon, Willem Holleeder, Vught."

Als de zitting van maandag maatgevend is voor het bewijs in de moordzaak Endstra dan is er afgezien van de verklaringen van zus Astrid en van de bij een vis-ongeluk omgekomen beschermde getuige Hidr K. niet al te veel. Aan de verklaringen van K. is in een eerder proces tegen de uitvoerders van de liquidatie weinig waarde gehecht. Er was dan ook sprake van vrijspraak. Donderdag verschijnt Astrid voor een getuigenverhoor. Daarna gaat de rechtbank met reces tot 3 september.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden