Struikelend verloop stembusgang Nigeria

VN prijst verkiezingen ondanks geweld en technische gebreken

Trots. Dat was gisteren wel het overheersende gevoel na de stembusgang in Afrika's grootste democratie. Bijna 60 miljoen Nigerianen konden in relatieve vrede een nieuwe president en 360 afgevaardigden in het lagerhuis kiezen.

Voor het presidentschap waren veertien kandidaten in de race, maar de strijd gaat tussen de huidige president Goodluck Jonathan, een 57-jarige christen uit het zuiden, en de 72-jarige voormalige militaire dictator Muhammadu Buhari uit het overwegend islamitische noorden.

De rust komt vooral op het conto van de kiezers zelf die met een bewonderenswaardig geduld de flinke vertragingen, stromende regen, verzengende hitte, of de terreurdreiging trotseerden.

De stembusgang verliep zeker niet geweldloos. Terreurgroep Boko Haram vermoordde zaterdag in drie noordelijke staten ten minste 41 mensen om kiezers weg te houden van de stembureaus. In twee steden in het noordoosten werden stemlokalen aangevallen en werd verkiezingsmateriaal vernield.

In de zuidelijke olierijke deelstaat Rivers, waar Jonathan populair is, vielen drie doden, twee medewerkers van de nationale kiescommissie en een militai, door een schietpartij. Maar het geweld was minder wijdverspreid dan verwacht bij de nek- aan-nekrace tussen Jonathan, van de regerende, conservatieve PDP, en Buhari, van de progressieve oppositiepartij APC.

Vanwege technische problemen werden bij ongeveer driehonderd van de 150 duizend stemlokalen in het land de verkiezingen tot zondag verlengd om iedereen in staat te stellen zijn stem uit te brengen.

In de noordelijke stad Kaduna, waar in 2011 400 doden vielen als gevolg van botsingen tussen Buhari- en Jonathan-aanhangers, waren veel militairen op straat om de orde te bewaken.

Een groep oudere mannen staat al sinds zes uur 's ochtends bij een stembureau in Kaduna. "We hadden ons vanaf acht uur mogen registreren en vanaf half twee mogen stemmen, maar de benodigdheden zijn nog steeds niet aangekomen", legt gemeenschapsleider James Gandu uit. Ook de andere wachtenden zijn geïrriteerd, maar proberen hun geduld te bewaren.

Het Nigeriaanse kiesproces is omslachtig. Eerst moeten kiezers zich met hun nieuwe kiespas en vingerafdruk elektronisch laten registreren als kiezer. Daarna moet iedereen weer in de rij om werkelijk te kunnen stemmen.

Om identiteitsfraude tegen te gaan zijn bij deze verkiezingen biometrische kaartlezers geïntroduceerd. Maar veel van de apparaten weigerden zaterdag dienst; zelfs president Jonathans kaart en vingerafdruk werden na vier pogingen niet herkend.

Jonathan moest uiteindelijk een calamiteitenformulier invullen en handmatig stemmen. Wat bleek? Het beschermende cellofaan was niet van alle schermpjes afgehaald.

VN-chef Ban Ki-moon prees zondagavond het verloop van de verkiezingen in Nigera. Ondanks de technische onvolkomenheden en berichten over gewelddadigheden is de stembusgang "grotendeels vreedzaam en orderlijk verlopen", zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden