Stroopwafels en goocheltrucs

Als je een McCartney wilt paaien, kun je een zak stroopwafels meenemen. Maar een goede goocheltruc werkt beter.

Roos van Teylingen had ergens gelezen dat haar idool Paul McCartney nogal gek is op stroopwafels. Dus pakte ze een woordenboek, beschilderde een spandoek met de tekst 'Swap a hug for a box of treacle waffles' en toog naar Ahoy waar de ex-Beatle een concert gaf. Groot was de verrassing toen ze door het tourteam van McCartney werd geselecteerd voor een spontane ontmoeting op het podium. Wafels afgeven, die knuffel incasseren en wegwezen - dat was de bedoeling. Maar Roos had een verborgen agenda. Ze wilde Paul laten delen in haar enthousiasme over de Top 2000, waarin The Beatles zo'n zestig keer voorkomen. In plaats van de beloofde wafels had ze een folder meegenomen. "Geen wafel, geen knuffel", probeerde Paul nog streng, maar Roos had zich al op haar idool gestort. Toen hij zich uit haar greep had bevrijd, sommeerde hij haar het podium te verlaten. Maar Roos wist van geen wijken. Terwijl de zaal loeide, begon ze haar verhaal over de Top 2000. Beveiligers kwamen het podium op, Paul riep: 'go Roos, go!', maar Roos wist nog alle bandleden te knuffelen voor ze werd afgevoerd. De volgende dag las ze tot haar schrik op internet dat een 'gestoorde vrouw' Paul McCartney had lastig gevallen.

Illusionist Hans Klok had een prettiger ervaring met een McCartney. Hij wist helemaal niet dat Pauls dochter Stella dol is op goocheltrucs. Of magic, zoals hij het zelf liever noemt. Gelukkig zat supermodel Kate Moss voor de buis toen hij optrad in de BBC-show 'The Magicians', een soort 'Idols' voor goochelaars. 'Zet de tv aan, dit moet je zien', schijnt Kate door de telefoon tegen Stella gegild te hebben. Waarop Stella, modeontwerpster van beroep, Hans per omgaande boekte om haar catwalkshow wat magie te geven. Daar zaten popster Rihanna, beroemde ex Bianca Jagger, Vogue-baas Anna Wintour, enfin, de internationale fine fleur op de eerste rij. Opeens kende iedereen Hens Klook.

"Je moet geluk hebben", vindt Hans, maar dat is in zijn geval wat te bescheiden. Deze keer had hij een mazzeltje, maar hij is bereid om keihard te werken. Maanden stond hij op de planken in Las Vegas, maar dat betekende geenszins dat hij vervolgens in Londen met gejuich werd binnengehaald. Hij moest van voren af aan beginnen.

In Vegas werd hij ook al geholpen door een beroemde vrouw, actrice Pamela Anderson. Ze was ingehuurd als assistente voor zijn show, maar vatte haar werkzaamheden ruim op. Pam liet zich niet slechts doormidden zagen, ze stelde Hans ook voor aan tout Vegas en adviseerde hem dat hij zijn geaardheid in de VS beter voor zichzelf kon houden. Na de shows zakten ze gezellig door en Pam leerde Hans hoe je dat volhoudt. "Volgens mij heeft ze een stalen neusgat."

In het Londense West End heeft Hans er 35 shows opzitten. Zonder cocaïne, want daar wordt hij depressief van. Met de positieve recensies in zijn persmapje hoopt hij nu op Broadway te kunnen beginnen. Van voren af aan.

Magic Circle
Hans Klok is in Londen toegetreden tot de Magic Circle, een vakvereniging van illusionisten die al in 1905 werd opgericht. Grootheden als David Copperfield en Siegfried & Roy vormen de ballotagecommissie - types bij wie het uiterlijk van Hans, ondanks zijn immer wapperende coiffure, heel alledaags afsteekt. Maar dit terzijde. Een ander opvallend lid is de Britse kroonprins Charles. In 1975 deed hij zijn toelatingsexamen, met een soort balletje-balletje-truc.

h.vandijk@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden