'Stroopwafelpiet is een compromis, ja. Is daar iets mis mee?'

Gouda komt met alternatieve Pieten bij de nationale sinterklaasintocht. Het Pietengilde moet er niets van hebben.

Hij zwicht voor de tegenstanders. Dat kreeg burgemeester Milo Schoenmaker (VVD) van Gouda naar zijn hoofd toen hij gisteren bekendmaakte dat er aan de nationale sinterklaasintocht in zijn stad ook alternatieve Pieten deelnemen. Geen regenboogkleurigen, geen Pieten met roetvegen, maar heuse Goudse pieten op wiens wangen de goudgele kleur van kaas of het lichtbruin van stroopwafels prijkt.

Acht stuks zijn het in totaal. De andere ongeveer 182 Pieten op het feest blijven gewoon zwart. Of eigenlijk donkerbruin, zoals ze dat in Gouda gewoon zijn. Zonder grote, rode lippen en gouden oorringen. Voor meer alternatieve Pieten is het draagvlak nog te klein, zegt Schoenmaker. En daarbij: "Het is niet aan de gemeente Gouda om voor de rest van het land te bepalen hoe Zwarte Piet eruit ziet. We willen vooral een nuttige bijdrage leveren aan de gepolariseerde pietendiscussie."

Toen Schoenmaker in mei te horen kreeg dat de intocht van de goedheiligman in zijn stad georganiseerd werd, gingen verschillende werkgroepen er meteen mee aan de slag. "Voor de intocht zijn leuke evenementen bedacht. Dat ging goed. Maar je zit toch met de vraag: hoe gaan we om met de pietendiscussie?"

Om daar een antwoord op te krijgen ging Schoenmaker als voorzitter van het organiserende comité met ondernemers en het Goudse Sinterklaascomité om de tafel. In de bibliotheek sprak hij nog honderd Gouwenaren die zich uitlieten over het uiterlijk van de pieten. Alternatieven uit andere gemeenten, zoals de Amsterdamse roetvegen, passeerden de revue. Maar langzaam groeide het idee om de Goudse identiteit door te laten klinken in de intocht. Het resultaat: kaas- en stroopwafelpieten

Zijn die paar Goudse Pieten geen halfbakken compromis? Schoenmaker stelt meteen een wedervraag: wat is er mis met zo'n compromis? Als gemeente moet je toch íets doen, lijkt hij te willen zeggen. Al is het half. "Bij het afgeven van een vergunning voor dit feest gaat het om een goede belangenafweging. Enerzijds moet ik rekening houden met de traditie waar de meerderheid voor pleit. En anderzijds vindt de rechtbank dat de burgemeester het privéleven van donkere mensen in bescherming moet nemen. Wij hebben geprobeerd met de Kaas- en Stroopwafelpieten een middenweg te vinden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden