Stroopwafelpiet en Kaaspiet als compromis bij intocht

Zwarte Piet vorig jaar tijdens de intocht in Amsterdam. Beeld Trouw
Zwarte Piet vorig jaar tijdens de intocht in Amsterdam.Beeld Trouw

Hoe ziet Kaaspiet eruit? En wat kunnen we verwachten van Stroopwafelpiet? Op 15 november komt Nederland daar achter als bij de landelijke intocht in Gouda naast zwarte, ook gele en bruine pieten meelopen. Dit maakte de gemeente vandaag bekend.

Naar aanleiding van de commotie rondom zwarte piet heeft de burgemeester een compromis gesloten. Van de 250 pieten zullen er 8 geel of bruin met een ruitjespatroon geschminkt worden. Burgemeester Milo Schoenmaker: "Er is nog niet zo gek veel draagvlak voor een groot aantal alternatieve pieten. Hoe Zwarte Piet eruit ziet, moet ook niet door de gemeente bepaald worden. Dan word ik straks de burgemeester van het Pietenquotum genoemd, dat moeten we niet hebben".

Om tot dit besluit te komen heeft de gemeente overlegd met het Sinterklaascomité, de ondernemersvereniging en de stadsbewoners. De pieten zijn in het stadje al enkele jaren bruin gekleurd en ontdaan van oorbellen en rode lippenstift. Vandaag werd in Gouda door een fotograaf ook een witte piet met rode neus gespot tijdens filmopnames. Mogelijk zal ook hij bij de optocht aanwezig zijn.

Evenals vorig jaar laait het debat over de rol van piet tijdens de intocht ook dit jaar weer op. In Amsterdam zullen de pieten dit jaar tijdens de intocht een gezicht met 'roetvegen' hebben. Albert Heijn besloot eerder om geen reclames met piet meer te tonen. Dit leidde tot een oproep tot boycot van de supermarkt en zorgde ervoor dat de Jumbo, Plus en Hoogvliet juist extra benadrukten dat zwarte piet in hun reclames gewoon blijft figureren.

Niet alleen supermarkten krijgen de wind van voren vanwege hun pietenstandpunt, ook individuen. Vandaag maakte misdaagverslaggever Peter R. de Vries op Twitter bekend, dat hij een doodsbedreiging ontvangen heeft, omdat hij 'tegen zwarte piet' is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden