'Stroomversnelling' langzaam op stoom

Streven is meer dan 100.000 huizen energieneutraal te maken

De Stroomversnelling maakt zijn naam nog niet waar, maar daar komt spoedig verandering in, zegt woordvoerder Leen van Dijke. Het vernuftige plan om door het hele land meer dan honderdduizend huizen energieneutraal te maken, begint na een stroef begin nu toch vaart te maken.

De opzet is even simpel als baanbrekend: door duurzaam te renoveren brengen bouwbedrijven de energiekosten van een woning terug tot nul. Toch blijven de huurders een fictieve energienota betalen. Met dat geld financiert de woningcorporatie nieuwe duurzame opknapbeurten.

Vier grote bouwbedrijven en zes landelijke woningcorporaties tekenden anderhalf jaar geleden een convenant om binnen 2,5 jaar 11.000 woningen zo te renoveren dat de energiemeter op nul kan blijven staan. Andere corporaties moeten in de jaren daarna inspringen om nog eens honderdduizend woningen op te knappen.

Tot dusver zijn echter pas een paar honderd woningen opgeknapt. Het plan, ontwikkeld door innovatieprogramma Energiesprong, loopt achter op schema. "We zijn vertraagd", erkent Van Dijke, "maar dat is heel verklaarbaar. We hebben langer dan voorzien moeten nadenken over de wetgeving en de bouwers hadden meer tijd nodig om prototypen geschikt te maken voor industriële productie."

Aanpassing van de huurwetgeving ligt politiek gevoelig, weet Van Dijke, voormalig Kamerlid voor de ChristenUnie. Zelf drong hij aan op eenvoudige en goed begrijpelijke regels. "Ik wilde voorkomen dat huurders het niet zouden begrijpen en argwaan zouden krijgen. Het enthousiasme van de huurders is cruciaal voor het slagen van de Stroomversnelling." De 'politiek doortimmerde en juridisch robuuste' wetswijziging ligt inmiddels ter beoordeling bij de Raad van State.

Een duurzame opknapbeurt van een huis kost gemiddeld 60.000 euro, wat het totaal van dit project op 6,5 miljard zou brengen. Die kosten moeten omlaag. De bouwers dragen in dit project het risico, zij moeten garanderen dat een opgeknapte woning veertig jaar op nul blijft staan. "Maar wat wij willen, staat niet in de catalogus", aldus Van Dijke. "Verduurzamen gaat nog niet gepaard met industrieel werken, dat zie je meteen op een bouwplaats, alles is versnipperd. Dat moet dus anders. Dit is een revolutie in de bouw."

Die aanloopproblemen hebben dus meer tijd gevraagd, maar nu komt de Stroomversnelling toch echt op gang, zegt Van Dijke. De beoogd voorzitter tekent volgende week de contracten voor verbreding van het initiatief, met meer bouwers en corporaties, maar ook netwerkbedrijven en andere geïnteresseerden. Zelfs Eneco haakte deze week aan, om voeling te houden met de toekomst, ook al lijkt die voor een energieleverancier niet gunstig.

"De verbreding was voorzien voor 2017, maar de belangstelling is groot, dit gaat sneller dan verwacht", aldus van Dijke. "En met de conditionering liggen we op schema." Daarmee doelt hij op afspraken rondom de vergunningverlening, waarbij vergunningen volgens onder meer de Omgevingswet en de Welstandswet standaard in het pakket zitten.

Een nulcontract

Om een huizencomplex te kunnen renoveren moet een corporatie zeker 70 procent van de huurders meekrijgen. "Maar voor ons moet het bijna 100 zijn", zegt Leen van Dijke van de Stroomversnelling. Huurders krijgen een 'veel gerieflijker' huis, met een nieuwe keuken, badkamer. De huurprijs blijft gelijk. In plaats van de energienota staat in het huurcontract een 'energieprestatievergoeding', vergelijkbaar met servicekosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden