'Stroomuitval belette tap gesprek Teeven-Van Rey'

(TROUW)

Een stroomstoring zorgde ervoor dat een telefoongesprek tussen staatssecretaris Fred Teeven en de van corruptie verdachte ex-wethouder Jos van Rey uit Roermond niet is opgenomen. Minister Ivo Opstelten (veiligheid en justitie) meldde dat gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. "Er is dus nadrukkelijk geen sprake geweest van het wissen van gesprekken."

Dinsdag werd bekend dat Teeven en Van Rey op 20 september 2012 telefonisch contact hebben gehad. Het gesprek zou zijn gegaan over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Van Rey zat in de vertrouwenscommissie en was destijds zowel VVD-senator als wethouder in Roermond. Het Openbaar Ministerie was op dat moment bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar Van Rey, die wordt verdacht van corruptie en het schenden van ambtsgeheim. Zijn telefoon werd door justitie getapt.

Opmerkelijk is dat het OM geen opname heeft van het bewuste gesprek tussen Van Rey en Teeven. In zijn Kamerbrief meldt Opstelten dat Van Rey op die bewuste dag gedurende een half uur in totaal vjif telefoongesprekken heeft gevoerd. Eén daarvan was met Teeven. Al die vijf gesprekken zijn vanwege een 'storing in de stroomvoorziening' niet opgenomen.

Advocaat Gitte Stevens, die Van Rey bijstaat, noemt de verklaring van Opstelten 'te gek voor woorden en ongeloofwaardig'. Van zulke storingen dient normaliter proces-verbaal te worden opgemaakt, aldus Stevens. Dat is niet gebeurd. Teeven wordt binnenkort, op verzoek van Stevens, als getuige gehoord in deze zaak. De staatssecretaris moet dan vertellen wat hij met Van Rey heeft besproken over de telefoon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden