Stroommeter slaat stiekem data op

Meetapparatuur van Plugwise is in trek bij bedrijven en consumenten die hun stroomverbruik willen verlagen. Plugwise sluit echter niet uit dat het gegevens van zijn cliënten doorverkoopt.

Gebruikers van het meetapparaat Plugwise leveren zonder dat ze het weten informatie over het gebruik van elektrische apparatuur aan derden. Het bedrijf sluit niet uit dat het gegevens voor commerciële doeleinden gebruikt. Volgens de Consumentenbond moet het voor de consument transparant zijn welke gegevens een product verstuurt en wat er met die gegevens gebeurt.

Het Nederlandse bedrijf verkoopt zijn producten als een hulpmiddel om het energieverbruik van bedrijven en consumenten omlaag te brengen. Het apparaat slaat gegevens zoals energiegebruik en gebruiksduur tot op het uur nauwkeurig op. Zo krijgt de gebruiker inzicht in zijn eigen stroomverbruik.

Wat gebruikers niet weten, is dat hun computer alle informatie via internet doorstuurt naar een database, die volgens Plugwise door ’een derde partij’ wordt beheerd. Wie die derde partij is, wil Plugwise ’om veiligheidsredenen’ niet zeggen. „Het centraal verzamelen van de gebruiksgegevens is een belangrijk onderdeel van ons businessmodel”, zegt een woordvoerder. „Als we daarmee stoppen, wordt het product duurder.” Op de website meldt Plugwise dat het de gegevens over het stroomgebruik van de klant ontvangt ’voor wetenschappelijke, statistische en historische doeleinden’. De woordvoerder sluit echter niet uit dat Plugwise de gebruiksgegevens in de toekomst verkoopt aan een commerciële partij. „Maar op dit moment verdienen we daar geen geld aan..”

Gebruikers kunnen het verzenden van gegevens blokkeren door het instellen van een firewall, software die je computer beschermt. Maar hiermee verspeelt de gebruiker het recht op bijgewerkte versies van het programma en op ondersteuning door de helpdesk. Plugwise heeft duizenden exemplaren verkocht van de stroommeter. De laatste tijd stijgt de verkoop sterk, vooral bij zakelijke gebruikers. Plugwise overweegt in een volgende versie een knop aan te brengen waarmee het delen van de gegevens geblokkeerd kan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden