'Stroom wordt snel duurder' - Vergeet het maar

De prijs van stroom is vijf jaar lang gelijk gebleven, dus lopen mijn besparingen niet op zoals ik in 2010 nog verwachtte. Maar mijn panelen produceren wel meer stroom dan verwacht. Beeld Vincent Dekker

Wil een verkoper je zonnepanelen aansmeren met het argument dat stroom de komende jaren snel veel duurder kan worden, zoek dan nóg sneller een andere panelenleverancier. Aan onzinpraatjes heeft alleen een te dure leverancier wat.

Stroom is de afgelopen jaren 6, 8 of zelfs 10 procent per jaar duurder geworden, als je sommige leveranciers van zonnepanelen mag geloven. En die prijsstijging zou natuurlijk heel goed de komende jaren door kunnen gaan. Dus alle reden om nú panelen aan te schaffen die je een vaste stroomprijs kunnen verzekeren, zo luidt hun dan logische conclusie.

Foute gok
Waar die leveranciers hun cijfers vandaan halen weet ik niet, maar niet uit het Nederland waar ik in woon. Ik heb zelf eind 2010 zonnepanelen besteld en die in mei 2011 op mijn dak gekregen. Om te zien in hoeveel jaar ik mijn investering zou terugverdienen, ging ook ik uit van een continue stijging van de stroomprijzen. Dat was immers de praktijk in de eerste tien jaar van deze eeuw. Elk jaar zou ik steeds iets meer besparen, cq verdienen, dankzij de pakweg 2350 kWh die mijn panelen jaarlijks zouden gaan produceren.

Ik gokte er op dat een kWh een cent per jaar duurder zou worden, en nu 26 cent zou kosten. Maar die prijsstijging kwam er niet, het is nog steeds zo'n 22 cent. En wie mijn weblog een beetje volgt, weet dat ik inmiddels ook niet meer op prijsstijgingen reken. Dankzij zonne- en windenergie. De belastingverhoging heeft nog wel voor een kleine prijsstijging gezorgd, maar daar blijft het denk ik de komende jaren wel bij. En ik ben niet de enige die dit zo ziet, kijk bijvoorbeeld op de site van Polder PV of Greencrowd.

Tien keer de bank
Er komt dus geen prijsstijging waardoor volgens 'deskundigen' u 'uw investering in zonnepanelen nog sneller zult terugverdienen'. Is dat slecht nieuws? Nee. Want ook zonder die prijsstijging verdient u die panelen nu al snel terug. Sterker nog, zelfs als de stroomprijs een beetje zou dalen, doet u met zonnepanelen nog goede zaken. U verdient ze dan misschien niet in 6 jaar terug maar in 8. Dat komt neer op een rendement van zo'n 10 procent op uw investering. De bank geeft 1 procent op uw spaarrekening. Die keuze lijkt me niet moeilijk.

Heb ik thuis een probleem nu die prijsstijging is uitgebleven? Ook niet. Mijn panelen produceren niet de verwachte 2350 maar 2525 kWh per jaar. Gemiddeld, en het loopt nog elk jaar op. Mijn terugverdientijd is daardoor toch nog de verwachte twaalf jaar (ik kocht de panelen toen ze nog flink duurder waren). Het rendement op mijn investering is zo'n 7 procent. Ook nog heel riant, vergeleken met een spaarrekening, toch?

Vergeleken met 2009 is de stroomprijs gedaald, zoals hier bij Nuon van 24,61 naar 22,61 cent/kWh incl. belastingen (9%) en van 11,70 naar 7,70 cent/kWh excl. belastingen (zelfs min 34%.) Beeld Peter J. Segaar / Polderpv.nl
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden