Stroom wordt goedkoper, zonnepaneel ook

De gemiddelde consumentenprijs van zonnepanelen in Amerikaanse dollar per Watt Beeld NREL
De gemiddelde consumentenprijs van zonnepanelen in Amerikaanse dollar per WattBeeld NREL

Wat ik al een tijdje voorzie, gaat volgens TenneT - de beheerder van het hoogspanningsnet - over een jaar of drie ook echt gebeuren. Goedkope Duitse stroom gaat dan ook onze elektrarekening verlagen.

TenneT gaat de capaciteit van de hoogspanningsleidingen tussen Duitsland en Nederland uitbreiden. Dat voegt een zelfde hoeveelheid stroom toe aan het Nederlandse net als vier flinke elektriciteitscentrales. Goedkope Duitse stroom, het gevolg van veel wind- en zonne-energie en kolencentrales die stug doordraaien, kan dan in grote hoeveelheden de Nederlandse markt op stromen.

Het is natuurlijk heel mooi dat we zo gaan profiteren van de Duitse inspanning om veel duurzame energie te produceren. Anderzijds heeft het ook een effect op het rendement van alle huidige zonne- en windinstallaties in Nederland.
Mijn panelen kocht ik in een tijd dat iedereen nog voor jaren een stijgende stroomprijs voorspelde. Dus elk jaar zou je met je zelf opgewekte pakweg 2000 kWh meer terugverdienen. Die prijsstijging is er al een paar jaar niet of nauwelijks, en gaat straks dus een daling worden. Mijn terugverdientijd gaat van 10 of 12 jaar naar misschien 14 of 15 jaar.

Erg? Nee. Ik ben nog altijd blij met mijn groene (nou ja, blauwe) dak.
Moeten nieuwkomers nu maar besluiten om geen zonnepanelen aan te schaffen? Nee, ook niet. Want de prijs van zonnepanelen is de afgelopen paar jaar al hard gedaald en zal nog verder dalen, zo is de verwachting.

Veel goedkoper
Ik bestelde mijn panelen eind 2010. Toen waren de panelen voor het eerst zonder subsidie rendabel. De prijs was in twee jaar gekelderd van 4,12 in 2008 naar 1,95 Amerikaanse dollar (nu 1,45 euro) per geleverde Watt eind 2010. (Exclusief omvormer en kosten van het installeren.)
Sindsdien is het prijsverval nóg groter geweest, naar 73 dollarcent eind vorig jaar en waarschijnlijk 59 cent (44 eurocent) eind dit jaar. Dat is dan nog maar één derde van de prijs die ik betaalde.

Natuurlijk, de prijzen van de omvormers en de kosten van het installeren zijn veel minder hard gedaald. Maar daar staat tegenover dat de stroomprijs nog niet is gedaald en pas over een paar jaar zal dalen. Als al natuurlijk, want de belasting op stroom zou dan zomaar eens omhoog kunnen gaan...

Kortom: zonnepanelen zijn volgens mij ook de komende jaren slimmer dan ooit.

Slimme panelen kunt u ook tegenkomen op Twitter, bij @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden