Noodweer

Stroom valt uit in heel Cuba, deels door orkaan Ian

Schade aan elektriciteitsmasten in Cuba. Beeld AP
Schade aan elektriciteitsmasten in Cuba.Beeld AP

In heel Cuba is deels als gevolg van orkaan Ian de stroom uitgevallen, meldt Lázaro Guerra, de technisch directeur van het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het elektriciteitsnet.

Redactie Trouw

Volgens staatsmedia wordt de stroomuitval veroorzaakt door een storing in het nationale elektriciteitssysteem, die deels is veroorzaakt door de orkaan.

Waardoor de storing nog meer wordt veroorzaakt is niet duidelijk. Guerra zegt dat de hele nacht wordt doorgewerkt om de stroom te herstellen. Ook in de hoofdstad Havana is het bijna overal donker, met uitzondering van enkele hotels waar generatoren worden gebruikt.

Ian kwam dinsdag als een categorie 3 orkaan aan land aan de westkust van Cuba en zorgde voor veel schade op het eiland. Honderdduizenden inwoners hadden eerder op de dag al te maken met stroomuitval. Meer dan 40.000 mensen waren in afwachting van de orkaan uit hun huizen vertrokken.

Het elektriciteitsnet van Cuba ligt vaker plat. Als gevolg van de energiecrisis besluit de regering regelmatig de stroom op een groot deel van het eiland tijdelijk af te sluiten, soms urenlang.

Onderweg naar Florida

Orkaan Ian is inmiddels verder getrokken en komt naar verwachting woensdagavond plaatselijke tijd aan land aan de westkust van de Amerikaanse staat Florida. Mogelijk bereikt de orkaan voor dit tijdstip categorie 4. Op sommige plekken wordt een halve meter aan regenval verwacht.

Circa 2,5 miljoen inwoners hebben het bevel of de waarschuwing gekregen te evacueren. De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdagavond met de gouverneur van Florida Ron DeSantis gesproken om te kijken hoe de regering de staat kan helpen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden