Stroom uit water voor 43 Veluwse gezinnen

Van onze redactie groen

Nederland is een nieuwe waterkrachtcentrale rijker. De centrale ligt naast de Hezenbergerstuw, aan het Apeldoorns Kanaal en wekt voldoende elektriciteit op om jaarlijks 43 huishoudens van stroom te voorzien. De provincie Gelderland en het waterschap Veluwe stellen de centrale vandaag in gebruik.

De Hezenbergerstuw regelt het waterpeil van het Apeldoorns Kanaal tussen Hattem en Heerde. Het overtollige water wordt vanaf de stuw via de Oude Grift naar de IJssel afgevoerd. Bij de stuw stort het water ongeveer tweeënhalve meter naar beneden.

Waterschap Veluwe greep de noodzakelijke renovatie van de Hezenbergerstuw aan om de energie die uit dit verval vrijkomt, te gebruiken. In de waterkrachtcentrale wordt een deel van het vallende water met een vijzel omlaag geleid, waarna met een generator elektriciteit wordt opgewekt voor het openbare net.

De bouw van de centrale is gefinancierd door de provincie Gelderland, met subsidie van het ministerie van economische zaken.

Waterkracht voor energieopwekking speelt een bescheiden rol in het vlakke Nederland. De vele watermolens van vroeger werden vooral gebruikt voor het malen van meel, zagen van hout, persen van olie en fabriceren van papier. Toch deden in de crisisjaren en in de oorlog sommige molens ook wel dienst om stroom op te wekken. De eerste waterkrachtcentrale in de grote rivieren werd in 1958 gebouwd bij Hagestein in de Lek. Nederland telt momenteel zes waterkrachtcentrales van behoorlijke omvang, in de Maas, Vecht, Roer, Lek en Nederrijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden