Stroom uit golven dankzij slimme slang

De Anaconda aan het werk: de rubberen slangen zitten aan de zeebodem geketend. Door de golfbewegingen wordt stroom opgewekt. (Trouw) Beeld
De Anaconda aan het werk: de rubberen slangen zitten aan de zeebodem geketend. Door de golfbewegingen wordt stroom opgewekt. (Trouw)

Golfenergie zou weleens toekomst kunnen hebben. Maritiem onderzoekers experimenteren met manieren om energie uit golven te krijgen.

]]>

Zeeslangen in een golvenboerderij. Het klinkt als een kinderverhaal, maar de ’boerderij op zee’ zou in de toekomst stroom kunnen leveren aan duizenden huishoudens. De beweging van de golven is namelijk een bron van energie die tot nu toe vrijwel onbenut is gebleven.

Een rubberen slang, de Anaconda, moet daar verandering in brengen. „Wij denken dat onze uitvinding de potentie heeft om op korte termijn vijf procent van de benodigde energie op te wekken. Op de lange termijn zal dat zelfs twintig procent zijn”, vertelt een woordvoerder van Checkmate, het bedrijf dat de Anaconda maakt.

Het principe is simpel. Een drijvende, rubberen slang van zo’n 150 tot 200 meter lang, wordt met stalen kabels aan de bodem van de zee bevestigd, zodat hij vlak onder het wateroppervlak drijft. De slang beweegt met de golven mee en stuwt zo water door de buis naar een generator. Daar wordt de beweging in stroom wordt omgezet.

De slangen worden in groepjes, zogenaamde golfboerderijen, in de zee geplaatst. Iedere slang levert voldoende stroom voor duizend huizen.

Het apparaat is nu nog in de testfase, maar binnen twee jaar hoopt het bedrijf de eerste Anaconda’s te water te laten. Een spannende tijd voor de makers, want eerdere pogingen om golfenergie te winnen liepen niet goed af. Zo heeft de voorganger van de Anaconda, de ijzeren Pelamis, het niet gered.

In 2007 werden drie van die ijzeren slangen ongeveer zes kilometer voor de Portugese kust geïnstalleerd. De 140 meter lange machines bevatten scharnieren waardoor ze mee kunnen deinen op de golven. Iedere deining wekt energie op. In totaal zijn de drie slangen goed voor 2.25 Megawatt, voldoende om 1500 huizen van stroom te voorzien. Tot voor kort. Want de zee heeft de apparaten murw gebeukt.

De kans dat de zee de Anaconda stukslaat, is minder groot. De rubberen slang drijft namelijk onder het wateroppervlak, waar de kracht van de golven een stuk minder sterk is. „Dat heeft wel tot gevolg dat er veel energie verloren gaat”, vertelt Bas Buchner, medewerker van het Nederlands maritiem onderzoeksinstituut (Marin). „De meeste energie zit namelijk aan het wateroppervlak.”

Ook heeft hij zijn twijfels over toepassingen in ondiep water. „Doordat de slang op en neer beweegt, is er de kans dat het gevaarte de zeebodem schampt. Dat zou funest zijn voor het apparaat.” De buizen zijn daarom vooral geschikt voor diepe wateren zoals de westkust van Ierland en de noordwestkust van Portugal. Maar voor Nederland waarschijnlijk niet.

Zelf onderzoekt Buchner ook de mogelijkheid om golven om te zetten in stroom. Hij ontwierp daartoe een apparaat dat lijkt op een schip en dat bewust veel beweegt op de golven. Het zou op het water, in de ruimte tussen de windmolens kunnen drijven. Zo heeft de scheepvaart er geen last van.

Maar voordat golfenergie, in welke vorm dan ook, op grote schaal toegepast kan worden er is nog veel onderzoek nodig, weet Buchner. „Ons doel is om de komende twee jaar te onderzoeken of golfenergie op prijs kan concurreren met windenergie. Tot nu toe is dat onvoldoende gedaan. Pas daarna weten we of golfenergie een toekomst heeft.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden