Weblog

Stroom opslaan in een ondergronds stuwmeer

De ondergrondse waterkrachtcentrale heeft bovengronds maar een klein gebouw nodig. Beeld Gravity Power
De ondergrondse waterkrachtcentrale heeft bovengronds maar een klein gebouw nodig.Beeld Gravity Power

De variabele stroomproductie van zonnepanelen en windmolens is misschien wel de grootste hinderpaal voor een snelle grootschalige toepassing van die groene energie. Opslag in een ondergronds 'stuwmeer' kan mogelijk soelaas bieden.

Vincent Dekker

Er gebeurt zo veel rond zonne-energie dat sommige onderwerpen helaas weken of langer op de plank blijven liggen voor ik ze hier in het zonnetje kan zetten. Dit is er een voorbeeld van.

Al een tijdje geleden wees een lezer, die ik bij dezen promoveer tot de orde van de goudgerande tipgevers, me in een reactie op mijn weblog op Gravity Power, vrij vertaald: zwaartekracht-stroom. Ik ben niet technisch genoeg om het systeem goed te kunnen beoordelen, maar het ziet er wat mij betreft intrigerend uit. Ik zal proberen het zo eenvoudig mogelijk te omschrijven. Dat moet niet moeilijk zijn, want het geheel oogt verbluffend eenvoudig.

Een zogeheten Gravity Power Module (GPM) bestaat in grote lijnen uit drie onderdelen: een dikke buis van een paar meter doorsnee die verticaal de grond ingaat tot een diepte van 500 meter of meer, een daarmee verbonden retourbuis van een kleinere doorsnee ernaast, en een pompstation. In de dikke buis zit een groot gewicht en de rest van de dikke en dunne buis is gevuld met water. De pomp perst via de dunne buis water onder het gewicht, dat daardoor in de dikke buis omhoog wordt geduwd. Zodra er stroom nodig is, wordt de pomp stilgezet, waardoor het gewicht het water onder zich door de dunne buis weer omhoog duwt en via de pomp terug laat stromen in de dikke buis, maar nu boven het gewicht. Net als bij een echt stuwmeer wordt de pomp nu een generator waarmee stroom wordt opgewekt.

Het principe is van een prachtige eenvoud. En toepasbaar in elke bodem waar je met niet al te veel moeite diepe schachten kunt boren. Zoals de Nederlandse bodem, lijkt mij. Het enige dat mij als leek tegenvalt, is dat het een rendement van 75 tot 80 procent claimt. Je raakt met andere woorden toch nog bijna een kwart van je zonne- of windstroom kwijt bij deze wijze van opslag. De mensen achter Gravity Power spreken zelf daarbij overigens van 'High efficiency'.

Gravity Power zegt dat een systeem met een buis van 6 meter doorsnee en 500 meter diep met een gewicht daarin van 8.000 ton, 25 MegaWatt aan stroom moet kunnen leveren en 8,5 MWh aan stroom moet kunnen opslaan. Twee van die GPM's samen zouden 25 miljoen dollar, 20 miljoen euro, moeten kosten en zich in 5 tot 10 jaar terugbetalen. Een iets groter model, met een buis van 10 meter doorsnee en 1000 tot 2000 meter diep, kan 4 uur lang 150 MW leveren. Op een stuk grond van 100 bij 100 meter kun je acht van die 150MW-modules bij elkaar zetten, en die leveren dan 1200 MW, de capaciteit van een flinke kerncentrale.

Voor Tweets over energiezaken kunt u mij volgen via @VincentDekker4.

Stroom wordt opgeslagen door een groot gewicht omhoog te persen. Als het gewicht zakt, wordt stroom opgewekt. Beeld Gravity Power
Stroom wordt opgeslagen door een groot gewicht omhoog te persen. Als het gewicht zakt, wordt stroom opgewekt.Beeld Gravity Power

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden