Stroom houdt aan

Vluchtelingen die onlangs uit Kosovo in Macedonië zijn gearriveerd, hebben gewaarschuwd dat er nog tussen de 20 000 en 30 000 lotgenoten onderweg zijn. Een woordvoerder van het VN-vluchtelingenbureau UNHCR, Kris Janowski, heeft dat gisteren gezegd.

Dinsdag mochten meer dan 950 Albanese Kosovaren in een afgeladen trein doorreizen naar Macedonië, nadat zij eerder aan de grens waren tegengehouden. In totaal wisten ongeveer 2 500 mensen de grens met Macedonië over te steken. Ongeveer 1 400 van hen arriveerden 's avonds laat per tractor, auto of te voet bij de grensovergang Blace.

Vluchtelingen zeiden dat het Servische leger dorpelingen uit de omgeving van de stad Slatina de afgelopen week had gedwongen hun dorpen te verlaten en ze in de richting van de stad had gedirigeerd alvorens te zeggen dat ze uit Kosovo moesten vertrekken.

Volgens Amnesty International in Londen mishandelt en intimideert de politie in Macedonië Albanese vluchtelingen uit Kosovo, inplaats van hen te beschermen. Met het politieoptreden schendt het buurland van Kosovo de internationale afspraken over vluchtelingen. ,,Als Macedonië de grenzen sluit, schopt het eigenlijk vluchtelingen terug de dood in'', klaagt een Amnesty-woordvoerder. Volgens de mensenrechtenorganisatie wil het land de vluchtelingen eigenlijk niet opvangen, maar probeert het wel munt te slaan uit de komst van honderdduizenden mensen, door de internationale gemeenschap om hulp te vragen.

De vluchtelingen krijgen niet de juiste legale status en niet afdoende informatie, voordat ze naar een ander land worden gestuurd.

Ook in de kampen is de mishandeling en intimidatie van de Kosovaren door de Macedonische politie schering en inslag, aldus Amnesty.

Macedonië ligt pal tegen Kosovo en telt 2,2 miljoen inwoners. Het land kent zelf ook grote spanningen met de Albanese minderheid, die een kwart van de bevolking uitmaakt.

De stroom vluchtelingen wordt ingedamd om grotere spanningen in Macedonië te voorkomen, luidt het verweer van de regering in Skopje. Ondanks luchtbruggen naar andere landen verblijven er nog 230 000 Albanezen uit Kosovo in Macedonië. President Kiro Gligorov verlangt dat de internationale gemeenschap nog eens 100 000 vluchtelingen overneemt.

Het programma om vluchtelingen over te planten naar andere landen werkt volgens Amnesty niet en kan beter worden gestopt. ,,Vluchtelingen willen niet doorgestuurd worden. Ze zoeken naar structurele oplossingen.'' Een woordvoerder meldde dat vluchtelingen ,,liever doodgaan, dan opnieuw verplaatst te worden. Ze willen terug naar Kosovo of anders naar een duurzame menswaardige opvang.''

Ondertussen zit er geen schot in de diplomatie rond de crisis. Moskou stemt niet in met een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over vrede in Joegoslavië als de Navo niet stopt met bombarderen. Dit zei het hoofd van de Russische delegatie bij de bijeenkomst van de acht grootste industrielanden in Bonn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden