Stromend erfgoed houdt op SS Rotterdam theologen wakker

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Tien boeken, tien theologen. Voor elk van beide lijsten ligt een prijs klaar. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Theologie. Die is dit jaar voor het eerst in Rotterdam, op het cruiseschip de SS Rotterdam.

Cultuurtheoloog Frank Bosman won de prijs voor de meest spraakmakende theoloog tijdens de eerste Nacht van de Theologie, in 2011 in Amsterdam. Vorig jaar was Erik Borgman winnaar van deze podiumprijs voor de theoloog die - niet door een boek te schrijven maar op een andere manier - heeft laten zien wat het vak godgeleerdheid allemaal te bieden heeft.

Drie vrouwen en zeven mannen zijn dit jaar genomineerd. Het publiek kan vanaf nu een stem uitbrengen. Onder de genomineerden zijn de protestantse ethicus Theo Boer, baptistenpredikant Orlando Bottenbley, directeur van De Nieuwe Liefde Franck Ploum, Martha Hoffenkamp, die op het Laurentiuscollege in Rotterdam initiatieven neemt op het gebied van de katholieke identiteit, en Ruben van Zwieten, kerkelijk pionier op de Zuidas in Amsterdam. Met een stem uit het publiek bepaalt een jury onder voorzitterschap van Tom Mikkers van de Remonstrantse Broederschap de winnaar.

Naast de podiumprijs wordt tijdens de Nacht van de Theologie ook de publicatieprijs uitgereikt voor het beste theologische boek van een Nederlandse auteur dat in 2012 is verschenen. De jury bekijkt welk boek vernieuwende inzichten het best toegankelijk maakt voor een geïnteresseerd publiek.

Op de longlist staan onder meer de 'Christelijke dogmatiek' van Gijsbert van de Brink en Kees van der Kooij, 'Dagboek van een zoekend christen' van publiciste Monique Samuel, en 'Luther, een sympathieke potentaat' van René Süss.

De jury bestaat uit Adelbert Denaux, Vlaams priester en emeritus-decaan van de Faculteit Katholieke Theologie, Petruschka Schaafsma, Protestants theologe en ethica verbonden aan de PThU, Leo van de Wetering, hoofd inkoop wetenschappelijke afdeling van Donner + De Slegte in Rotterdam. Voorzitter is Monic Slingerland, redacteur religie & filosofie van dagblad Trouw.

Thema van deze derde Nacht van de Theologie is Stromend erfgoed. Theoloog Ruard Ganzevoort, lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks, schrijft het theologiepamflet 'Spelen met heilig vuur' (Uitgeverij Ten Have).

Vorig jaar was Huub Oosterhuis de auteur van het theologie-pamflet 'Red hen die geen verweer hebben'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden