Stroeve geeft zelfstandigheid na twee eeuwen op

Na bijna tweehonderd jaar geeft Effectenbank Stroeve zijn lang gekoesterde zelfstandigheid op. Hoewel de naam behouden blijft, wordt de bank ingelijfd door de Rabobank.

redactie economie

De huidige directievoorzitter, Hans Stroeve, is de zesde generatie van de familie die aan het hoofd staat van de bank die in 1818 werd opgericht.

Stroeve werkt vooral voor particuliere beleggers, waarvan het gros een vermogen heeft tussen de 2,5 ton en een miljoen gulden. Daarnaast heeft de effectenbank een groeiende groep onafhankelijke vermogensbeheerders als klant, zoals kleine bedrijfspensioenfondsen die zelf geen beleggingsafdeling hebben. Hoewel klein, is Stroeve een snelgroeiende bank, die over 1999 een winst haalde van 4,6 miljoen euro.

Tot voor kort had Stroeve slechts een kantoor: het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Herengracht. Begin dit jaar opende het kleine vestigingen in Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Maastricht. Daar zitten 'private bankers' die particuliere beleggers adviseren over hun portefeuille.

Stroeve haalt de helft van zijn omzet uit beleggingsadviezen. De in eigen huis geproduceerde analistenrapporten over (een deel van de) Nederlandse fondsen zijn bij kleine beleggers beroemd vanwegen hun toegankelijke schrijfstijl. Stroeve-rapporten zijn dan ook zonder twijfel de meest gekopieerde van het land. Niet alle beursfondsen krijgen aandacht van Stroeve's analisten: de bank beperkt zich tot een aantal sectoren en daarbinnen tot een aantal fondsen. Populaire sectoren zijn informatietechnologie, uitgeverijen en voedingsconcerns.

Al tijden bestond er grote belangstelling om Stroeve over te nemen. Binnen- en buitenlandse banken vervoegden zich in rotten van drie aan de Herengracht. Op dit moment was een overname nog niet noodzakelijk, meent de directeur van de effectenbank, maar de vraag was hoe lang de relatief kleine bank het op eigen benen zou volhouden.

Vorig jaar ging Stroeve voor het eerst buiten 's lands grenzen. De bank sloot een samenwerkingsverband met de Belgische Bank Degroof, waarmee ze samen in Vlaanderen wonende rijke Nederlanders, de Nederbelgen, bedienen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden