Strips als toneel: papieren drama

In de schaduw van het Theaterfestival exposeert de Amsterdamse Brakke Grond het papieren drama 'Strips op de planken - Toneel met balloons'.

Welke rol speelt het beeldverhaal in het theater, en hoe belandde toneel in stripverhalen? Volgens directeur Arthur Sonnen van het Theaterfestival is er een duidelijke verwantschap met de strip, gesteld dat toneel het samenbrengen van woorden en beelden is. ,,Zoals een toneelstuk gebruikt kan worden als scenario voor een film, zo kan datzelfde toneelstuk ook dienst doen als draaiboek voor een beeldverhaal. Zielsverhuizingen, derde wereldoorlogen, tijdmachines, niets is te dol. Dit papieren drama is het ware poor man's theatre.''

Acht striptekenaars (Willem, Ina van Zyl, Berend Vonk, Yvan Alagbé, Olivier Marboeuf, Hanco Kolk, Johan de Moor en Bart Schoofs) kregen de opdracht toneelstukken van Koltès, Brecht, Ionesco, Rijnders, Claus, Van Warmerdam en Orton te verstrippen.

Andersom zijn er op video dramatiseringen van bestaande strips te zien, zoals 'Dr. Ben Cine en D.' van Rieks en Joost Swarte en 'Krazy Kat' van theatergroep Bonheur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden