Striphelden tegen antibiotica

Suske en Wiske waarschuwen tegen overmatig gebruik

(TROUW)

Suske en Wiske moeten ervoor zorgen dat Nederland niet te maken krijgt met bacteriën waartegen antibiotica niet helpen.

Als het aan minister Edith Schippers (volksgezondheid) ligt, komt het stripalbum 'Tante Biotica' in de wachtruimte van huisartsen te liggen. Ongeruste patiënten kunnen uit het avontuur van de Vlaamse helden opmaken dat koorts en luchtwegklachten vaak zonder antibiotica overgaan.

Schippers heeft met huisartsen en ziekenhuizen afgesproken het gebruik van antibiotica flink terug te dringen. Het is een van de maatregelen die ze gisteren aankondigde in een brief aan de Tweede Kamer.

Door overmatig gebruik van deze medicijnen kunnen bacteriën resistent worden - waardoor bijvoorbeeld een nu nog onschuldige en goed te behandelen blaasontsteking wel eens uit de hand kan lopen. In de hele dokterspraktijk zou de helft van de antibioticarecepten moeten verdwijnen.

Veel patiënten dringen nog steeds aan op antibiotica, ook al hebben die waarschijnlijk vaak geen nut - en dokters zullen hun weigering niet altijd volhouden. Hoe vaak dit precies gebeurt, is bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) niet bekend. "We weten wel dat bij 30 procent van de luchtweginfecties het achteraf onnodig bleek om antibiotica voor te schrijven", zegt Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG. Hij onderstreept wel dat Nederland een van de zuinigste landen in Europa is als het gaat om het voorschrijven van deze medicijnen.

Voorlopig zijn de huidige antibiotica nog effectief, schrijft Schippers in haar brief. Om dat zo te houden, moet ook het gebruik van deze middelen in de veehouderij worden ingedamd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden