Stripboek niet welkom in vreemdelingenbewaring

Beeld uit de autobiografische strip ¿Persepolis¿ van de Iraanse Marjane Satrapi. (Trouw)

En studieboek mag ’in uitzondelijke situaties ingevoerd’ worden in het detentiecentrum voor vreemdelingen. Een Iraanse strip komt de poort niet makkelijk door.

Een vreemdelingenadvocaat stuurt in juli 2008 zijn opgesloten cliënt uit Iran een stripboek. Daar steekt de directie van het detentiecentrum Alphen aan den Rijn een stokje voor: de Iraniër mag het boek niet lezen.

De gedetineerde protesteert bij de Commissie van Toezicht. Hij hecht veel waarde aan dit stripboek ’Persepolis’, van Marjane Satrapi. Het gaat over een jonge Iraanse vrouw die naar Europa vlucht nadat haar land in oorlog raakt met Irak. Wanneer ze terugkeert naar Iran is ze te verwesterd om te aarden en ziet ze haar droom – een Iraanse Madame Curie worden – in rook opgaan.

De advocaat ’vindt het te gek voor woorden dat je geen boeken zou mogen sturen naar illegalen die zijn opgesloten om uitgezet te worden’. Hij doet een beroep op artikel 10 van de Grondwet (het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer) en artikel 8 van het Europees verdrag voor de rechten van de mens (het recht op privacy).

De gevangenisdirectie houdt voet bij stuk. Hier „geldt een beleid waarin men boeken kan lezen welke door de bibliotheek in de inrichting worden verstrekt. Alleen in uitzonderlijke situaties kunnen studieboeken worden ingevoerd”, schrijft de waarnemend locatiedirecteur.

Begin oktober, drie maanden na de klacht, oordeelt de Commissie van Toezicht in het voordeel van de Iraniër. Hij heeft recht op dat stripboek. De Iraanse man heeft ’Persepolis’ nooit in zijn cel kunnen lezen. Hij is in september, op last van de rechter, vrijgelaten.

Eind november verstuurt dezelfde advocaat hetzelfde stripboek opnieuw naar een Iraanse cliënt, ditmaal gedetineerd in Kamp Zeist. De directie neemt het in beslag, waarop ook deze Iraniër zich beklaagt bij de Commissie van Toezicht van het detentiecentrum. Het afdelingshoofd heeft de commissie al laten weten dat ’het niet is toegestaan boeken, tijdschriften en/of stripboeken in te voeren’, conform de huisregels. De Commissie van Toezicht moet nog uitspraak doen.

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden